Det var ett par buddistiska Sutramanuskript från Ming Dynastin som slog rekord tidigt på tisdagsmorgonen den 3 april 2018 hos Sotheby's Hong Kong. Manuskripten är de två viktigaste verken i dess kategori som förekommit på auktion och gick för 30 428 852 amerikanska dollar. Relikerna är från 1400-talets första hälft och gjordes på beställning av kejsaren Xuande.

Sutra Sutra

En buddistisk Sutra är en helig skrift som från början hämtades och kopierades från Indien. Just dessa exemplar som gjordes på beställning av kejsare Xuande är gjorda med de mest raffinerade materialen och skapade av de bästa hantverkarna vid tiden. Albumen är två Prajnaparamita Sutra som är handskrivna och illustrerade i gyllene bläck på ett indigofärgat papper.

sothebys sothebys

På National Palace Museum i Taipei finns det ända kända exempel på en Sutra i samma goda skick som det som auktionerades ut. Manuskripten som auktionerades ut dök för första gången upp på British Museums Mingutställning 2014 efter att de senast dokumenterats i en samling i Kyoto år 1917. Det förra rekordet för en buddistisk Sutra hölls av Collection of Buddhist Sutras från daterade 1414 som Sotheby's auktionerade ut i New York i mars 2015 för 129 miljoner kronor.

Ett mycket fint exemplar av en rosa falangcaiskål med en unik design gick även den för 30 429 852 amerikanska dollar på auktionen. Skålen är bränd i ugnarna i Jingdezhen och målad i palatset Förbjudna Staden i Beijing för att sedan ha använts personligen av Kangxi-kejsaren.

Falangcai Falangcai

Även det här objektet har endast en känd like som visserligen har ett annorlunda blomstermotiv men är målad i samma färger. Också den återfinns i National Palace Museum i Taipei.

rullmålning rullmålning

Rullmålningen Ten Auspicious Landscapes of Tajshan, gick för 18 705 491 amerikanska dollar efter 40 minuters intensiv budgivning. Skapad av hovmålaren Qian Weicheng porträtterar rullen tio vyer av berget Tiantai i Zhejiangprovinsen tillsammans med tio diktier skrivna av Qianlong-kejsaren. Rullen gjorde debut på auktionsmarknaden när den auktionerades ut tidigare i morse.

Klicka här för att komma till Sotheby's auktioner här på Barnebys!