Föremålet i fråga är en sällsynt klocka från slutet av 1700-talet i emalj och elfenben och representerar den magiska berget Penglai där de små figurerna på klockan föreställer de åtta odödliga, deras tjänare och de tre gudarna. Utropspriset på 2,7 miljoner kronor avskräckte inte de mer än tusen auktionsdeltagarna från 35 länder som visat intresse. Efter en intensiv budgivning med intressenter från framförallt Peking, Shanghai, Hong Kong och New York såldes klockan slutligen för drygt 31 miljoner kronor, vilket inte bara var nytt rekord för en onlineförsäljning utan även i Auctionatas historia av onlineauktioner.

Köparen är Liu Yiqian, är en välkänd investerare och affärsman och känd för att tillsammans med sin fru äga en av de mest betydande samlingarna i Kina. Detta köp är inte heller hans enda auktionsförvärv som skapat uppmärksamhet i media. I april förra året köpte han den så kallade "Chicken cup" på Sotheby's för 235 miljoner kronor, vilket då var nytt världsrekord för ett kinesiskt konsthantverk.

Föga förvånade blir vi inte om klockan inom snar framtid kommer finnas att se på Liu Yiqians eget museum Long Museum i Shanghai.

Aktuella auktioner med asiatiskt konsthantverk finner ni här

Läs gärna Pontus Silfverstolpes summering av de senaste svenska auktionerna med asiatiskt konsthantverk