Att det fortfarande råder fullkomlig köphysteri på den kinesiska marknaden är tu tal om. Särskilt när det gäller de mest sällsynta och högkvalitativa föremålen. Tidigare idag klubbades ett blågrönt fat för rengöring av penslar som varit utlånat till the collection of the Chang Foundation på Hongxi Museueet i Taipei för drygt 294 HK$, vilket motsvara ungefär 300 miljoner svenska kronor, på Sotheby´s i Hong Kong.

Fatet är ett lysande exempel på Ru Guanyao (1086-1106) och visar på den perfektion som var möjlig att uppnå under den sena norra Song-dynastin som sträckte sig från år 960-1127. Det lilla fatet i keramik var högst ovanligt och har ingått i The Le Cong Tang Collection. Budgivningen avgjordes först efter 20 minuter, då en anonym köpare gick segrande ur striden.

Det tidigare rekordet sattes i april 2014, när Meiyintang Chenghua ‘Chicken Cup’ såldes för dryga 281 miljoner HK$. Här kan du läsa mer om den spektakulära försäljningen som orsakade rabalder i media.  och här kan du läsa mer om köparen av den berömda koppen och andra kinesiska storsamlare som gjort avtryck på den internationella auktionsscenen!