Olafur Eliasson skapar konst för flyktingarna

Allt sedan flyktingkrisen startade har konstnärer arbetat för att skapa en större medvetenhet kring deras situation. Senast ut är den danske konstnären Olafur Eliasson, som skapat ett verk för att belysa ödet för alla de människor som drivits på flykt på grund av krig, konflikter och fattigdom.

Olafur Eliasson skapar konst för flyktingarna

I mars avslutades Olafur Eliassons kritikerhyllade utställning "Baroque Baroque" på Prins Eugens Vinterpalats i Wien. Utställningen bjöd på glas- och ljusinstallationer, men knappt hade den avslutats innan Eliasson återvände till Wien för att medverka i ett nytt projekt på Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21). Denna gång som en kommentar mot flyktingkrisen i Europa.

Det aktuella konstverket Green light består av geometriskt formade lampmoduler designade av Eliasson. Tanken är att lamporna ska staplas på varandra för att på så vis skapa en större struktur, där det gröna ljuset symboliserar välkomnandet av flyktingar till såväl Österrike som övriga världen. Utställningsbesökarna kan själva bidra till skapandet av verket genom att bygga ut det med fler lampmoduler.

"Green light-projektet handlar om möten mellan människor och att föra samman människor för att skapa en dialog mellan invandrare och det österrikiska samhället" berättar Eliasson för Artnews. "Syftet med Green light är att eliminera hierarkier och få till stånd mötesplatser. Vi vill förändra uppfattningen att österrikarna är värdar och flyktingarna gäster. Konst är det bästa svaret på en hel del av dessa utmaningar."

Delar av verket går att köpa på plats samt på nätet och hos utvalda partners. Alla intäkter går till välgörande ändamål i syfte att hjälpa flyktingar i Österrike.

 

Här är fler konstnärer som skapat politisk konst!

Se fler verk av Olafur Eliasson