Stockholms Auktionsverk sålde flera fantastiska mästerverk på Stockholms Auktionsverks allra första Fine Art & Design auktion online i Helsingfors tidigare i veckan. Dyrast blev verket "Dopfärden" av den finske konstnären Albert Edelfelt som såldes för 6 337 000 kronor.

Den främsta prisraketen blev dock Helene Schjerfbecks "Azalea". Målningen som hade ett utrop på 995 000 kr såldes för 3 047 000 kronor.

I Stockholm är det däremot snart dags för slagauktion(även om man förstås kan bjuda på nätet, inför och under auktionen). Ett favoritföremål från auktionen är dubbelporträttet av riksänkedrottningen Hedvig Eleonoras hundar, Nespellina och Dondon. De två King Charles spaniels sitter på en guldkantad hyende i blått.

Målningen anses vara målad i David Klöcker Ehrenstrahls ateljé. Hundarna som ägdes av drottningen skänktes senare till svägerskan prinsessan Maria Euphrosyne, gift med greve Magnus Gabriel De la Gardie. Den underbara barockmålningen ropas ut för 30-40 000 kronor.

Annars är en av mina favoriter med högst modest prislapp Olof Jernbergs impressionistiska landskap samt Karl Nordströms "Blomsterstilleben à la japoneise" från Grèz utanför Paris.

Från året efter 1885, kommer Nils Kreugers "Ryttare med hästar och föl, landsväg, Ölands Alvar". Målningen har tillhört konstnärens brorson innan den hamnade i en svensk privatsamling.

Nils Kreuger som var delaktig i bildandet av Konstnärsförbundet tillsammans med Richard Bergh och Karl Nordström 1886 reste till Paris, konstens huvudstad, 1881 för att året därpå ansluta sig till den skandinaviska målarkolonin i Grez, där de flesta stora konstnärsnamn från tiden verkade under 1880-talet. Väl hemma på Öland där han tillbringade mycket tid fortsatte han måla i franskt impressionistiskt maner.

När det kommer till möbler och konsthantverk är det flera föremål i mer modest prisnivå som gott kan bli årets julklappar. Till exempel den vackra cylindriska mjölkkannan med handtag av ebenholts med benknopp av Pehr Zethelius från 1781. Utropet är8-10 000 kronor.

Liksom de ljusstakar av den finske silversmeden Henrik Willgren verksam i Nådendal 1848-56 som ropas ut för 6-8 000 kronor.

Till de mer udda föremålen hör ett Camera Obscura från 1700-talets andra hälft, i trä med originalmålningen delvis kvar. Till det kommer ett underbart överdrag i textil med ätten Gyllenstierna av Björksunds vapen.

Till den intressanta skapelsen hör fem kolorerade kopparstick från 16/1700-tal med olika motiv

Sannolikt har Camera Obscuran tillhört riksmarskalk greve Göran Gyllenstierna av Björksund (1721-1799), därefter har den funnits på flertal slott och herresäten innan den såldes vid en auktion efter Magnus Stenbock på Thorönsborg eller Herrborum i Östergötland.

Därefter har den funnits i nuvarande säljarens samling fram till nu. Utrop är 20-25 000 kronor.

Den högklassiga bergèren i massiv mahogny av Ephraim Ståhl från sengustaviansk tid är dubbelsignerad samt bär Stockholms Stockholms stolmakareämbetes sigill.

Självaste arbetet med bildhuggeriet för att få fram den ypperliga dekoren är tillskriven Pehr Ljung som blev kunglig hovbildhuggare 1788. Utropet är 75-100 000 kronor.

Ett par sällsynt vackra appliquer i brännförgylld brons från gustaviansk tid är från kunglig hovciselör och gördelmakare Fredric Ludvig Rung verkstad. Utropet är 200-250 000 kronor

De två porträtten tillskrivna anders Bergius föreställande en välbeställd herre och dam i vackra kläder från rokokotid ser ut att vara fotorealistiska samtida konstverk. Porträtten skulle passa lika bra i en samtida inredning som i en 1700-talsmiljö. Utropen är 30-40 000 vardera.

Här hittar du hela katalogen!