Den hisnande summan på 150 miljoner dollar, vilket motsvarar 1,3 miljarder kronor slog försäljningsrekord för den österrikiske konstnären Gustav Klimt.

Gustav Klimt, Porträtt av Adele Bloch-Bauer II, 1912.
Gustav Klimt, Porträtt av Adele Bloch-Bauer II, 1912.

Oprah Winfrey köpte verket för 87,9 dollar hos Christie's i New York 2006, vilket slog dåvarande rekord för Klimt. Hon har sedan dess lånat ut målningen två gånger. 2015 ställdes det ut hos MoMa och året därefter lånades det ut till Neue Galerie. Winfrey har dock varit förtegen om verket och har inte tidigare avslöjat att hon står som ägare till det.

När målningen nådde marknaden senast var det under uppseendeväckande former och med rubriker i världens alla stora tidningar. Målningen hade tillsammans med "Portrait of Adele Bloch-Bauer I" stulits från familjen Bloch-Bauer av nazister.

Denna gång såldes målningen genom så kallad "private sales" det vill säga att transaktionen ägde rum mellan två parter utan att försäljningen offentliggjordes på auktion. Enligt ryktena så ska köparen ha varit en asiatisk samlare.

Storleken på transaktionen vittnar även om anledningen till varför allt fler av de stora auktionshusen intresserar för Private Sales. Under år 2016 ökade omsättningen för Christie´s Private Sales med 10% medan den auktionsomsättningen rasade med 16%. Även i Sverige tar auktionshus som exempelvis Bukowskis ett starkare grepp kring affären inom försäljning direkt till kund. En trend som ser ut att vara här för att stanna.

Och för alla som trodde att de kinesiska köparna gjort sitt på auktionsmarknaden, så är det bara konstatera att det är raka motsatsen. Tillväxten av asiatiska köpare var 2016 urstark på de internationella auktionerna. Däremot är det inte bara kinesiska köpare involverade i de stora konstköpen, utan även samlare från Taiwan, Indonesien och Vietnam står för flera av de viktigaste inköpen idag. Något som högst troligen kommer att gälla även för 2017.