Det är inte bara Volvo som behöver Kineser för att lyckas. De svenska auktionshusen skulle ha rejäl huvudvärk efter klassiska auktionerna om det inte var för kinesernas vilja och enorma köpkraft att köpa tillbaka deras kulturarv. Strålande sol, nationaldag och tjugofem plusgrader var inget som hämmade kineserna, åtminstone inte Sveriges Nationaldag. Trots att man lärt sig lite mer om kinesernas smak och rådande trender, så var det som vanligt lite av ett lotteri när Bukowskis och Stockholms Auktionsverk höll sina klassiska auktioner med orientalisk keramik och konsthantverk.

Brödburk_orientaliskt-porslin_kinesiskt-porslin_Stockholms-Auktionsverk_auktion

Man får förmoda att den privatperson som efter visst övervägande valt att lämna in sin gamla brödburk på auktion var hyfsat nöjd idag. Brödburken med Wanlis märke undertill såldes för 1,1 miljoner kronor. Nu är det färdigt med Skogaholm...
vas_kinesikst-porslin_miljonnotering_Stockholms-Auktionsverk_auktionJu längre "svensk" historia föremålen har desto viktigare är det för de kinesiska köparna. Det måste nödvändigtvis inte vara någon storsamlare, utan kan duga med en svensk missionär(förutsatt att föremålet inköptes på början av 1900-talet eller tidigare). Den blå-vita vasen med dekor av fruktträdkvistar, med Yongzhengs märke tillverkad under denna mycket korta period (1723-1735) ropades upp från det relativt höga utropet om 300 000 kronor till 2 800 000 kronor.
Kinesiskt-Porslin_Ivar-Hörhammer_turin_Stockholms-Auktionsverk_auktionMen visst gör det inget om proveniensen är mer precis som i det fall när samlaren Ivar Hörhammers ovanliga terrin med dekor av bland annat granatäpplen gick under klubban. Det försiktiga utropet om 10-15 000 kronor överstegs och klubban landade först på 210 000 kronor.
Stekfat_rokoko_kinesiskt-porslin_kompaniporslin_Famille-rose_Stockholms-AuktionsverkLångt ifrån allt är dock dyrt! Detta underbara stekfat i rokoko som kom till Sverige efter att ha färdats med något av Ostindiska Kompaniets fartyg över haven någon gång under 1700-talets andra hälft kostade inte mer än 3 000 kronor exklusive provision(utropet var 3-4 000 kronor). Det säger en del om svenskarnas intresse idag för det som vi så högt värderade och uppskattade, men även om det som kineserna efterfrågar.
Figurin_Bukowskis_auktion_Buddha

Det var som sagt inte bara Stockholms Auktionsverk som firade försäljningsframgångar. Förra veckan när Bukowskis klubbade iväg den klassiska auktionen var det ett väldigt intresse för en Maitreya i patinerad brons från Västra Tibet eller Kashmir. Troligen var Maitreya, det vill säga bodhisattvan som förväntades bli nästa buddha, från 1100-talet eller av ännu tidigare tillverkning. Här var proveniens viktig då den tillhört samlaren Poul Nortung. Utropet 100-150 000 kronor räckte inte långt, med alla avgifter landade det på närmare 1, 3 miljoner kronor.
Penselbad_Nefrit_bukowskis_vårens-klassiska-auktion-2013Senaste åren har föremål i Nefrit kunnat kosta fantasisummor. Penselbadet som klubbades på Bukowskis Klassiska Auktion mäter inte mer än 18,5 centimeter. Men som bekant är det inte storleken som alltid räknas - slutpris 343 000 kronor gjorde troligen säljaren nöjd, får man hoppas.
Skålfat_Uppsala Auktionskammare_auktion

Än är det inte över... Nästa vecka klubbas Uppsala Auktionskammares auktion med en betydande avdelning orientaliskt konsthantverk som garanterat kommer bjuda på överraskningar. Vad som sticker iväg till vilka priser vet nog ingen mer än möjligen de blivande köparna som tordes ha blivit hyfsat luttrade vid stegrande budgivningar vid det här laget. Faktum är att det är det som är en del av spelet...

Kommentera