Hur ofta har man inte sett ett par bordslampor som ser ut ungefär just så här? Och hur ofta har jag inte sålt liknande under 1990-talet och i början på 2000-talet för kunders räkning då jag arbetade på auktionshus. Utropen brukade ligga kring 1 000-4 000 kronor paret beroende på ålder, skick och om de var borrade för el, eller ej, och slutpriset brukade landa någonstans där emellan. Annat är det nu för tiden.

Sedan några år tillbaka så är det ingen som längre blir överraskade när kinesiska porslinsföremål rusar i pris, men det är ändå spektakulärt när det händer. För det är ändå det som är en stor del av tjusningen med auktion, att inte ha en susning om vad som drar till sig mest intresse och vad prislappen landar på i slutändan.
auktion_bordslampor_vaser_Kina_kinesisk-porslin_Craaford_Lund_nätauktionPå Craaford i Lund klubbades i helgen två kinesiska vaser med landskapsdekor och kalligrafi för 400 000 kronor mot utrop 1 500 kronor efter en intensiv budgivning med ett antal kinesiska budgivare både på telefon och i salen. Vem kunde tro det när man sökte genom katalogen på nätet på fredag kväll? Inte jag i alla fall...

Kommentarer