Unik dyrgrip upphittad efter att ha varit nerpackad i 40 år och AntikWest har äran att visa denna blåvita dröm på antikmässan i Borås i helgen.  Nu är det klart! Det häftiga toppobjektet som jag skrev om igår, kommer att visas på antikmässan i helgen. Det är inget mindre än en månflaska från regeringsperioden Xuande 1426-35 under Mingdynastin. Uppskattat värde på omkring 30 miljoner kronor! Det känns fantastisk kul att AntikWest fått äran att visa och förmedla detta unika föremål.

Historien bakom månflaskan kan följas tillbaka ända till 1903 då den kinesiske generalen Tang fick flaskan i gåva av kejserinnan Cixi. På 1920-talet köpte en amerikansk samlare månflaskan för 1 000 USD och flaskan gick sedan i arv till en släkting i Sverige. Månflaskan har sedan stått ouppackad i en låda fram till för några månader sedan när ägaren packade upp vasen och kontaktade Leif Petzäll, Kinakännare och tidigare chef för Ulricehamns Konst- och Östasiatiska museum. Leif trodde först inte sina ögon och händerna blev alldeles fuktiga när han förstod vad det var han höll i - drömmen för en keramikfantast! Det är alltid bra att låta flera expert undersöka denna typen av unika dyrgripar och han lät därför undersöka flaskan hos experter på Victorian & Albert Museum och British Museum i London. Bland deras samlingar finns liknande objekt att jämföra med. Utlåtandet blev att månflaskan är äkta!

Ett liknande föremål kommer att säljas på auktion i Hongkong i november och utropet ligger på 25 miljoner. Det ska bli väldigt spännande att se var detta landar, fortsättning följer...

Se TV-inslag om månflaskan HÄR.

Missa nu inte att komma till Antikmässan i Borås i helgen!

Kommentera