Följande rader är tagna direkt ur romanen Oskulden Museum. Kemal ska återlämna en handväska som han tidigare köpt till sin flickvän Sibel, han går till butiken för att återlämna väskan.

På eftermiddagen dagen därpå gick jag tillbaka till boutique Champs Elysées med väskan i en plastpåse. Jag ringde på dörrklockan, men i affärens svarta dunkel var det helt tomt. Det enda som hördes i den halvmörka butikens hemlighetsfulla tystnad var kanariefågelns kvittrande. Jag såg Fusuns skugga mellan en skärm och bladen på en stor cyklamen. Hon stod bredvid en fetlagd dam som provade kläder i provhytten. I dag hade hon en näpen blommönstrad blus som passade henne alldeles utmärkt. När hon fick se mig log hon vänligt.... (---)

Kanariefågeln flög omkring i sin bur, och min blick föll på Europa importerat nipper och modetidningar i ett hörn, men det kändes som om jag inte kunde koncentrera mig på något. Den påträngande verklighet jag ville glömma och bemöta alldagligt hade återigen tagit befälet över mig. När jag tittade på henne kändes det som om jag känt henne sedan mycket länge. Hon var lik mig.

Detta möte blir inledningen på en omöjlig kärlekshistoria mellan Fusun och Kemal och samtidigt får vi som läsare en ingång i Istanbuls historia. Vi får färdas tillsammans med Fusun och Kemal och vi får upptäcka livet i Istanbul 1975.

 

Çukurcuma Caddesi,

Dalgıç Çıkmazı, 2

34425, Beyoğlu

Istanbul

 

Text och bild: Astrid van Arkel