Pantbanken Sverige säljer nobelmedalj

I juni 2014 auktionerades James Chadwicks nobelmedalj ut på Sotheby's, följt av James Watsons medalj hos Christie's ett halvår senare. På auktion finner vi just nu fysikern Ben R Mottelsons medalj från 1975, men denna gång är det Pantbanken Sverige som fått äran att auktionera ut medaljen till ett utropspris av 275 000 kronor. "Vi är helt säkra på att den är äkta", säger Pantbanken Sveriges VD, Peter Sundström till Aftonbladet.

Pantbanken Sverige säljer nobelmedalj

1975 års nobelpris i fysik tilldelades Aage Bohr, James Rainwater och Ben R Mottelsons för deras upptäckt av sambandet mellan kollektiva rörelser och partikelrörelser. Aage N Bohrs medalj har tidigare sålts på auktion, då med ett slutpris på cirka 436 000 kronor. Hur Mottelsons medalj kom ut på marknaden från första början är inte helt utrett, men en teori är att den ursprungligen skänktes till en välgörenhetsauktion.

Budgivningen för Ben R Mottelsons nobelmedalj kommer att starta på 275 000 kronor, vilket Pantbanken Sverige själva tror är ett relativt lågt utropspris. Samtidigt menar de att värdet för ett samlarföremål som detta till stor del påverkas av vem pristagaren är och nämner Selma Lagerlöf som ett exempel där utropspriset förmodligen hade sett helt annorlunda ut.

Missa inte Pantbanken Sverige Nobelauktion HÄR!

Pantbanken Sveriges övriga auktioner finner ni HÄR och är ni intresserade av att läsa tidigare artiklar kring ämnet Nobelauktioner kan ni klicka HÄR.