Sedan år 2000 har det amerikanska företaget Pantone Matching System utsett årets färg, vilken de förutspår kommer påverka designvärlden. Urvalsprocesserna baseras på trendanalys och noggrant övervägande, där Pantones färgexperter världen över söker efter trendtendenser och undersöker hur färg påverkar människor i det dagliga livet. Pantones färgval har under tidigare år haft stor inverkan på underhållningsindustrin och har gjort avtryck på både filmer, mode och design.

LOUIS MAJORELLE, soffa och fåtöljer, 1 par, Nancy, Frankrike 1900-talets början, valnöt, skuren dekor av bladornamentik. Såld för 28 000 kronor år 2014. Foto: Stockholms Auktionsverk. LOUIS MAJORELLE, soffa och fåtöljer, 1 par, Nancy, Frankrike 1900-talets början, valnöt, skuren dekor av bladornamentik. Såld för 28 000 kronor år 2014. Foto: Stockholms Auktionsverk.

I år meddelade således företaget att årets färg är PANTONE 16-1546 Living Coral  – en pulserande, levande orangerosa ton som viskar om vad som göms i havets djup. Just Pantones korall har en gyllene underton som ger färgen dess särpräglade energi utan att förlora mjukhet.

4500 4500

Pantone menar att människan i den digitala tidsåldern söker autentiska och uppslukande upplevelser vilka möjliggör djupare kontakt och intimitet i en tid då sociala medier slukar allt mer av vår tid, något företaget menar att årets färg understryker.

Skulptur i korall föreställande Xi Wang Mu sittande i en fenixvagn omgiven av moln och odödliga jungfrur. Såldes på Bukowskis år 2012 för 78 400 kronor. Foto: Bukowskis. Skulptur i korall föreställande Xi Wang Mu sittande i en fenixvagn omgiven av moln och odödliga jungfrur. Såldes på Bukowskis år 2012 för 78 400 kronor. Foto: Bukowskis.

Färgen har fått sitt namn från tropiska korallrev, som bildats av miljontals döda koralldjurs skelett och har använts till smycken och dekorationsföremål sedan århundraden tillbaka. Särskilt under 1500-, 1600-talet och barockens era var materialet mycket populärt och korallföremål placerades i vackert utsmyckade kabinettskåp tillsammans med andra exklusiva objekt för allmän beundran. Ett exempel är Det Augsburgska konstskåpet på Gustavianum i Uppsala.

Vänster: Ring i snidad korall och guld, 26 950 kronor år 2014. Höger: Figurgrupp i korall och agat. Kina, 1900-tal. Såldes på Uppsala Auktionskammare år 2013 för 13 000 kronor. Foton: Bukowskis och Uppsala Auktionskammare. Vänster: Ring i snidad korall och guld, 26 950 kronor år 2014. Höger: Figurgrupp i korall och agat. Kina, 1900-tal. Såldes på Uppsala Auktionskammare år 2013 för 13 000 kronor. Foton: Bukowskis och Uppsala Auktionskammare.

Korallreven är otroligt viktiga för miljön av flera anledningar – dels utgör de hem för miljoner olika havsdjur och fiskar vilka är avgörande för världens artrikedom. Dessutom kan korallreven agera som vågbrytare och förhindra tsunamivågor och stormar att nå städer och byar. Revens väl och ve påverkar stort av människan. Global uppvärmning, miljöförstöring och destruktivt fiske har en stark negativ påverkan på de livsavgörande ekosystemen och är nära sammanlänkade med frågor om konsumtion.

Sideboard av Carl Malmsten, sålt för 46 550 kronor år 2014 på Bukowskis. Foto: Bukowskis. Sideboard av Carl Malmsten, sålt för 46 550 kronor år 2014 på Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Att 2019 års vinnande färg relaterar till havet, natur och miljö ligger dessutom helt i tiden. Frågor om miljöförstöring, hållbarhet och ansvarsfull konsumtion är mer aktuella än någonsin och en av årets absolut största inredningstrender är hållbarhet. Genom att uppdatera hem och garderob på andrahandsmarknaden sparar vi på våra gemensamma naturtillgångar och arbetar för en bättre värld.

Axelbandsväskan Bayswater i rött och korallfärgat patchwork. Såldes år 2017 för 4 000 kronor. Foto: Stockholms Auktionsverk. Axelbandsväskan Bayswater i rött och korallfärgat patchwork. Såldes år 2017 för 4 000 kronor. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Living Coral känns som helt rätt kulör att sparka igång den nya säsongen!