Anledningarna till att köpa begagnade serviser istället för fabriksnya är många. Förutom bättre kvalitet och att det oftast är mer ekonomiskt, är äldre keramik dessutom många gånger som konstverk med otaliga motiv som dekorationer. Blommor och växter är vanligt förekommande mönster, men landskap, slott, djur och till och med scener ur sagor är inte helt ovanligt det heller.

När vi pratar om "porslin" buntar vi oftast ihop flera olika sorters keramik. Men exempelvis flintgods, benporslin och fajans är tillverkade av olika material och är mer eller mindre tåliga. Flintgods och fajans liknar porslin, men är mer poröst och därför inte lika tåligt. Porslin, såsom benporslin och fältspatsporslin, innehåller kaolin och porslinets lera är helt tät, vilket gör att det är helt ogenomträngligt för fukt och därför mycket tåligare.

Förr kunde serviser ha upp till 220 delar och det kan därför vara svårt att hitta kompletta serviser av äldre slag. Men å andra sidan är det inte särskilt svårt att hitta enstaka tallrikar, fat och koppar på auktion och i second handbutiker. Om du köper servisdelar är det därför ganska lätt att komplettera servisen. Och om du inte hittar delar att komplettera med gör det ingenting - att blanda tallrikar och koppar från olika serviser med olika dekor gör bordet riktigt charmigt!

Går det att köra gammalt porslin i diskmaskin?

Både ja och nej. Porslin som tillverkades innan diskmaskinen uppfanns gjordes förstås inte för att kunna tåla den höga värme som uppstår i diskmaskinen. Eftersom fajans och flintgods är mer poröst än porslin är det också i allmänhet känsligare, och krackelerar lätt av hög värme och kan också bli missfärgat. Benporslin och fältspatsporslin går bra att köra i diskmaskin. Men om porslinet har guldkant ska man vara varsam, eftersom förgyllningen då lätt försvinner. Om dekoren ligger under glasyren på porslinet tål den oftast diskmaskin ganska bra, men ligger dekoren över är det bättre med handdisk.

Är du på jakt efter dekorativ keramik att servera middagarna eller fikat på? Barnebys tipsar om några fina serviser som finns på auktion just nu.

Servisdelar, 13 st. "Musselmalet", Royal Copenhagen. Göteborgs Auktionsverk.

Servisdelar, 34 st. Winterling, Bavaria, med förgylld dekor. Gästriklands Auktionskammare.

Servisdelar, 61 st. "Paris", Gustavsberg. Auktionskammaren i Vätterbygden.

Servisdelar, cirka 20 st. Rörstrand, "Blå blom". Västerviks Auktionsbyrå.

Servisdelar. Fem kaffekoppar med fat, Rörstrand, "Willow". Assietter från Blau China. Bålsta Auktionshall.

Servisdelar, 13 st. "Tahiti", Gustavsberg, formgiven av Stig Lindberg. Bukowskis Market.

Servisdelar, 34 st. "Rococo", Gustavsberg, sent 1800-tal. Gästriklands Auktionskammare.

Servisdelar, 20 st. "Berså", Gustavsberg, formgiven av Stig Lindberg. Göteborgs Auktionsverk.

Matservis, 56 delar. "Symbol", Rörstrand. Auktionskammaren i Vätterbygden.

 

I kategorin Porslin & Keramik hittar du fler serviser som finns på auktion hos Barnebys.