Världens snyggaste man genom tiderna? Världens snyggaste man genom tiderna?

Marknaden för armbandsur är glödhet och priserna har skjutit i höjden rejält de senaste åren. Ett av de mest efterfrågade klockmärkena tillika ett av de mest sökta orden på Barnebys globalt är Rolex. Nu säljs "originalet" som gav smeknamn åt världens mest kända och eftersökta klocka, Rolex Daytona.

Det är auktionshuset Phillips, ett av de ledande auktionshusen inom försäljning av armbandsur, som i ett samarbete med experterna Bacs & Russo, auktionerar ut vad som närmast kan beskrivas som klockvärldens Mona-Lisa, den legendariska Rolex Daytona-klockan som tillhört den kanske stilsäkraste skådespelaren filmvärlden någonsin skådat.

Paul Newman med Rolexklockan på armen och jeansjackan i handen tillsammans med hans hustru Joanne Woodward Paul Newman med Rolexklockan på armen och jeansjackan i handen tillsammans med hans hustru Joanne Woodward

Få har påverkat det manliga modet i generationer som skådespelaren Paul Newman gjort. Den oklanderliga och lagom "skitigt" stilige aktören var mycket mer än prisbelönt skådespelare. Han var även producent, entreprenör, familjefar och filantrop, men framför allt var han racerförare som älskade höga hastigheter och stora risker. I och med inspelningen av filmen Winning tilltog intresset för motorsport men även för Joanne Woodward, som var hans motspelerska i filmen och kom att bli kvinnan i hans liv. Efter att ha varit omgivna av fartfylld action på Indianapolis 500 Motor Speedway under inspelningen började Newman att köra och tävla själv.

Filmaffischen till filmen Winning med de blivande makarna Newman Filmaffischen till filmen Winning med de blivande makarna Newman

Privat tog Paul Newman avstånd från det glamourösa livet i Hollywood och bodde istället med familjen i Westport i Connecticut, där han sågs köra runt i sin förhållandevis enkla bil, en Volksvagen "Bubbla" men med en Porschemotor under huven.

När han började köra racing professionellt hade Joanne den goda smaken att köpa honom den Rolex Cosmograph Daytona som kommit att bli världens kanske mest berömda armbandsur. På baksidan hade hon låtit gravera orden “DRIVE CAREFULLY ME”.

Men nu säljs en av Paul Newmans käraste ägodelar efter att ha suttit på den ofrivillige stilbildarens arm i femtio år. Efter Paul Newmans död har klockan haft en ytterligare ägare, men nu kommer den alltså ut på auktion för första gången och väntas inbringa mångmiljonbelopp. Utropet är satt till 1 miljon dollar, men budgivningen väntas bli minst sagt aktiv. Auktionen som rymmer ytterligare 49 klockor har döpts till det passande namnet "WINNING ICONS", och kommer äga rum den 26 oktober i New York, efter att Newmans armbandsur har turnerat ett varv runt jorden.

Winning Icon – No doubt Winning Icon – No doubt

Rolex är en av klockindustrins mest välkända varumärken. Rolex saga tog sin början år 1905 då den 24-årige Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis grundade ”Wilsdorf and Davis” i London. På den tiden importerade man i huvudsak schweiziska urverk som monterades i boetter som tillverkats lokalt. De första uren de själva sålde var märkta ”W&D” på boettens insida. Tre år senare, 1908, registrerade Hans Wilsdorf det egna varumärket "Rolex" och öppnade samtidigt kontor i La Chaux-de-Fonds i Schweiz, en ort känd för sina urmakerier. Här hittar du över 7 000 Rolexklockor på Barnebys som just nu är till salu världen över!

Rolex kom med tiden att bli ett av de första företagen som tillverkade armbandsur, och än idag håller sig Rolex enbart till armbandsur, vilket de ser som en av anledningarna till sin långvariga internationella framgång.

Rolex har genom åren förknippats med sport, äventyr och höga farter och klockorna är tillverkad för att klara av såväl extrema temperaturer som tryck som motsvarar upp till 100 meters vattendjup. År 1926 patenterade Rolex världens första vattensäkra boett och modellen fick namnet Oyster,  en modell som bland annat Mercedes Gleitze bar när hon simmade över den engelska kanalen.

Rolexreklam – Två legendariska bergsbestigare, Sir Edmund Hillary och Reinhold Messner på Mount Everest  i maj 1978 Rolexreklam – Två legendariska bergsbestigare, Sir Edmund Hillary och Reinhold Messner på Mount Everest i maj 1978
Några av de mer “extrema” klockmodellerna som använts av äventyrarna Några av de mer “extrema” klockmodellerna som använts av äventyrarna

Under 1950-talet skapade Rolex ett antal modeller till olika äventyrare. En av modellerna var Rolex Explorer som bars av nyzeeländska bergsbestigaren Sir Edmund Hillary och och hans sherpa Tenzing Norgay när de som först i världen besteg världens högsta berg Mount Everest.

Till Rolex mest sålda modeller hör Rolex Daytona som lanserad 1963 och från början kallades Cosmograph men med tiden fick namnet Daytona efter de berömda racingtävlingarna, Rolex Submariner - en dykarmodell som lanserades 1953 med vridbar bezel och starkt vattenskydd, Rolex Datejust - världens första självuppdragande kronometer med datumvisning samt Rolex Day-Date, vilken är en exklusiv prestigemodell som visar både veckodag och datum och slutligen Rolex GMT Master som utvecklades åt flygbolaget PanAms piloter som hade behov av att kunna se två tidszoner på sina armbandsur.

Idag räknas Rolex till en av världens mest exklusiva klockmärken, tillika de högst värderade modellerna på andrahandsmarknaden. Den dyraste av dem alla är det  spektakulära armbandsuret i guld med automatiskt trippelkalender. Slutpriset blev hela 44,3 miljoner kronor på just Phillips auktion i våras. Här hittar du slutpriser för fler Rolex sålda på auktion!