Pehr Hilleström föddes år 1732 på Väddo prostgård och började sin konstnärliga bana tidigt i livet. Han var först lärling hos landskaps- och tapetmålaren Johan Philip Korn (1727-1796) och sedan hos den tyskfödde solfjädermålaren Christian Fehmer, mellan åren 1744-47. Däremellan undervisades han av storheter som Taraval och Rehn och sedan hos Jean Louis Duru, som dog år 1753. Efter Durus död övertog Hilleström de arbeten som Duru ej hunnit avsluta, vilket bland annat innefattade en tronhimmel till Stockholms slott. Pehr Hilleström gifte sig år 1759 med Ulrica Lode (1737-1779) och det är även hennes gestalt som ofta ses i Hilleströms interiörer.

Förutom målningar där han avbildar hemmet, var skildringar av dåtidens kända skådespelare, dansare och sångare, genom att han fick möjligheten att se in i kulisserna på Bollhuset och Gustav III:s opera, något som var återkommande i Hilleströms konst. Han gjorde även avbildningar av glasblåsarna framför ugnen i Kungsholms glasbruk. Något som även syns tydligt i Hilleströms många konstverk är hans sätt att avbilda ljuset i vardagen. Hans konst skildrar hur ljusförhållandena såg ut i hemmen på 1700-talet, vilket är fascinerande att se för oss, i nutiden. Framförallt märks det, genom hans avbildningar av både festtillfällen och vardagssysslor, att vax- och talgljus enbart användes vid speciella tillfällen, då det var väldigt dyrbart.

Innan Pehr Hilleström dog hann han bli utnämnd till hovmålare år 1776 och sedan professor vid Konstakademien, år 1794. Han upprättade en förteckning över de imponerande många verk han åstadkom under sin livstid, vilket slutade på dryga 1 000 stycken. Med hemmet i blickpunkten kommer visa upp ett fyrtiotal av Hilleströms målningar, samt tablåer med möbler, belysning och nipper för att således ge en uppfattning om hur ett 1700-talshem kunde vara inrett.

Sven-Harrys Konstmuseum slår upp portarna för den kommande utställningen den 25 april. Läs mer om utställningen HÄR!

Här kan ni se slutpriser från tidigare auktioner med Pehr Hilleström.