Härom året skapade den svenske galleristen Per Skarstedt stora rubriker när han femton minuter efter öppnandet av Art basel sålde mässans dyraste målning, ett stort självporträtt av Andy Warhol för 32 miljoner dollar. (Läs mer här!)

Några månader senare blev han utsedd till den tredje mäktigaste svensken i konstvärlden av Barnebys jury som listade konstvärldens 51 mäktigaste. Här hittar du listan!

Nu öppnar Skarstedt ett nytt galleri i London, på 8 Bennet Street i St James´s, där det från och med den 1 oktober kommer att premiärvisas en utställning med Cindy Sherman´s "History Portraits", från 1988-90 tillsammans med David Salles "Tapestry Paintings" från 1989-91. Bägge räknas som två av de mer betydande konstnärerna med rötterna i mitten av 1970-talet och 1980-talets "Pictures Generation" i New York.

Galleriet på mer än 4 000 kvadratmeter är ritat av Thomas Croft Architects och ligger i stadens historiska kvarter.

 

En av världens ledande gallerister och konsthandlare, Per Skarstedt

Skarstedt Gallery grundades 1994 av Per Skarstedt för att visa historiska utställningar med samtida europeiska och amerikanska konstnärer som blivit hjärtat i hans egen samling i Sverige och New York på sent 1980-tal och tidigt 90-tal.

Cindy Shermans "History Portraits" hämtar inspiration från de nobla historiska målningarna från renässansen, barocken, rokokon och den nyklassistiska tiden som i Sverige går under namnet, den gustavianska stilen, och konstnärer som Raphael, Caravaggio, Ingres och Rubens.

I David Salle samling verk är de historiska referenserna tydliga. Motiven av äldre porträttmåleri blandas med afrikanska masker, möbler och Giacomettis skulpturer.

Utställningen "Cindy Sherman and David Salle: History Portraits and Tapestry Paintings" pågår på Skarstedt Gallery, 8 Bennet St. i St James’s i London från 1 oktober till 26 november i år.