Nu är det juletider på Barnebys! För att fira den stundande högtiden kommer Barnebys varje söndag i december fram till jul berätta om fyra av våra favoritjulberättelser i en liten adventskalender. Och självklart gömmer det sig ett pris bakom varje lucka.

Ur baletten Nötknäpparen, 1892. Bild Wikipedia Ur baletten Nötknäpparen, 1892. Bild Wikipedia

Julen är kort och vissa år kan det kännas som att magin försvinner bland inköpslistor och bullbak. Nu har du chansen att förlänga julstämningen med en sagolikt operaföreställning i januari. Låt dig förtrollas av Elsa Beskows sagovärld, Tjajkovskijs musik och E.T.A. Hoffmanns berättarglädje.

År 1816 publicerades den tyske författaren E.T.A. Hoffmanns berättelse Nötknäpparen och Råttkungen. Hoffmann, som hade sällat sig till den romantiska litteraturtraditionen växlade mellan vardagsskildringar och fantasifulla sagovärldar vilket gjorde honom mycket uppskattad under sin levnadstid.

2_1_nutcracker_2018_2 2_1_nutcracker_2018_2

Under slutet av 1800-talet inleddes arbetet med att omvandla berättelsen till en storslagen balett, på uppdrag av den ryske teaterchefen Ivan Vsevolozhsky. Marius Petipa fick i uppdrag att skriva librettot och Lev Ivanov ansvarade över koreografin medan Pjotr Tjajkovskij gavs i uppdrag att skriva musiken.

Baletten, som fick det något förkortade namnet Nötknäpparen, hade premiär den 18 december år 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg.

Sedan dess har baletten satts upp otaliga gånger och i lika många olika versioner. Bara den Kungliga Operan i Stockholm har genom åren dansat inte mindre än fem versioner baserade på den klassiska berättelsen.

2_1_nutcracker_2018_1 2_1_nutcracker_2018_1

Av Operans uppsättningar är Pär Isbergs version den allra mest uppskattade, eftersom den kombinerar berättelsen om nötknäpparen med en i Sverige högt älskad julsaga – Elsa Beskows Petter och Lottas jul. I Isbergs version har handlingen fått en liten tvist då karaktärer och händelser ur Elsa Beskows sagovärld fått ersätta de traditionella.

2_1_nutcracker_2018_4 2_1_nutcracker_2018_4

Clara och Fritz har ersatts av Petter och Lotta, Drosselmayer av Farbror Blå och tanterna Grön, Brun och Gredelin får också vara med. Det är på julaftonskvällen Petter och Lotta, som bor hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, önskar att få sova under julgranen istället för i sina sängar. Under natten upplever barnen sagolika och magiska händelser, där de dansar med pepparkakor, smällkarameller och snögubbar – men möter också den skrämmande Råttkungen, som hotar julefriden.

Elsa Beskow är en av Sveriges mest lästa och älskade sagoförfattare liksom illustratör. Förutom Petter och Lottas jul känner de flesta igen titlar som Hattstugan, Solägget, Puttes äventyr i blåbärsskogen och Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin.

Elsa Beskow föddes år 1874 i Stockholm, där hon växte upp i en medelklassmiljö. Elsa var näst äldst i en syskonskara på fem. När hennes far gick bort var Beskow endast 15 år gammal och Elsa, hennes systrar och deras mor flyttade ihop med moderns syskon – två ogifta systrar och en bror. Dessa systrar tros ha inspirerat Elsa Beskow och tros vara förlagor till tanterna Grön, Brun och Gredelin.

Pär Isbergs Nötknäpparen är en av Operans allra största succéer genom tiderna. Efter premiären år 1995 har baletten belönats med Birgit Cullberg-priset och sänts på SVT flera gånger. I mitten av januari år 2019 kommer föreställningen att ha spelats 300 gånger, och setts av över 300 000 besökare.

Vinn biljetter till Kungliga Operans succéföreställning Nötknäpparen!

I samarbete med Operan lottar Barnebys ut två biljetter till dig och en vän till föreställningen den 12 januari klockan 15.00.

För att vara med och tävla om de två biljetterna ber vi dig motivera varför vi ska välja just dig, och vem du tänker bjuda med.

Skicka din motivering till tavling@barnebys.com innan den 20 december 2018.

Tävling avslutad!