Har du någonsin hört talas om en gris med konstnärlig talang? Det har iallafall det schweiziska urtillverkare Swatch och de var inte sena med att dra fördel av upptäckten.

Pigcasso och Joanne Lefson. Foto: Foto: pigcasso.org/. Pigcasso och Joanne Lefson. Foto: Foto: pigcasso.org/.

Den sydafrikanska, 450 kilo tunga grisen med det passande namnet Pigcasso skapar färgstarka abstrakta konstverk genom att hålla penseln i sin mun. Pigcasso räddades av sin nuvarande ägare, Joanne Lefson från en grisfarm redan som kulting. Joanne upptäckte snabbt (hur förtäljer inte historien) att grisen intresserade sig för målarpenslar och menar att hon själv lärde Pigcasso att måla genom att positiv förstärkning, där grisen belönades med godis efter önskat beteende.

Sedan dess målar Picgasso ofta och med förvånande gott resultat, med dynamiska färger och spontana penseldrag. I en intervju med National Geographic säger Lefson “The gift is just to look at [Pigcasso's art] and not be ruled by trying to define it."

Foto: pigcasso.org/. Foto: pigcasso.org/.

Under årens lopp har Picgasso blivit en nationell kändis i Sydafrika och har både en egen hemsida såväl som en utställning på V&A Waterfront i Kapstaden under mars 2019. Hennes konstverk, som säljs via den egna hemsidan, går för 700-2500 dollar.

https://pigcasso.org/. https://pigcasso.org/.

Redan sedan starten har Swatch samarbetat med konstnärer som Keith Haring och Damien Hirst för att skapa moderna och tilldragande armbandsur med hjälp av samtidskonst och i år är det alltså Pigcasso som är klockföretagets konstnärliga samarbetspartner.

Foto: https://pigcasso.org/. Foto: https://pigcasso.org/.

Urtavlan pryds av tjocka penseldrag i rosa och lila medan armbandet går i blågröna toner. Alla intäkter Picgassos klocka genererar kommer att skänkas till the Farm Sanctuary, en icke-vinstdrivande organisation med syfte att förbättra förhållanden för bondgårdsdjur.