Ett år innan 500 årsdagen för Leonardo da Vincis död presenterades den lilla avbildningen av ärkeängeln Gabriel som konstnärens tidigaste verk. Maiolican, som är en benämning för italienskt tennglaserad keramik, ska enligt den veronesiska experten ha skapats av Da Vinci redan i april år 1471. Hans resultat stöds av en rad experter som även de tror att verket är skapat av den då 18-årige Da Vinci.

Den upptäckta avbildningen på ärkeängeln Gabriel. Bild: Trotter Christie via Wikimedia Commons Den upptäckta avbildningen på ärkeängeln Gabriel. Bild: Trotter Christie via Wikimedia Commons

Maiolican är daterad samt signerad ‘da Vinci leonardo’ samt med initialerna LDV. Solari presenterad verket och sina resultat tillsammans med handstilsexperten Ivana Rosa Bonfantion i Rom förra veckan.

Detta ovärderliga verk blir än mer värdefullt av det faktum att Gabriels ansiktsdrag har stora likheter med Da Vinci själv. Detta skulle betyda att verket inte bara är det första kända verket av Leonardos hand, utan även hans första självporträtt.

Denna sensationella upptäckt skulle fördjupa den kunskap som finns om renässanskonstnären på samma sätt som Salvator Mundi gjorde när det återupptäcktes år 2017.

Leonardo da Vinci (1452-1519), ‘Salvator Mundi’, c. 1500. Image: Barnebys Leonardo da Vinci (1452-1519), ‘Salvator Mundi’, c. 1500. Image: Barnebys

Men alla är inte lika övertygade. Martin Kemp, professor på Oxford University och erfaren Da Vinci-expert påminner om att hävdade upptäckter av tidigare okända verk av renässansmästaren dyker upp varje år. Kemp menar vidare att det är otroligt att ett original av Leonardo da Vinci överlevt i nästan fem sekel utan en enda liten skråma.

Vi lär inte hört det sista i denna diskussion!

Läs mer om Salvator Mundi här!