Alla sagor har ett slut. Efter tisdagens auktion är det fler som ställer sig frågan om den mångåriga framgångssagan är över för den här gången, eller om marknaden för kinesisk konst och konsthantverk har stabiliserats. Eller om gårdagens auktionensresultat bara var ett undantag.

För tidigt att säga

Först nästa vecka kan vi summera de skandinaviska auktionernas resultat av försäljningen och därmed skönja eventuella trendbrott från senaste åren.

Allt eller inget?

Redan i höstas kunde vi se en viss stabilisering av priser, trots miljonregn och fantasipriser på en hel del av de kinesiska föremålen som såldes på auktion. Det var inte lika lätt som tidigare att sälja "allt" som var kinesiskt. Publiken var mer kräsen, och föremål av högst kvalitet betalades bäst för. Precis som auktionsmarknaden sett ut oavsett föremålskategori de senaste åren.

Frågan är om det finns några förklaringar till denna stabilisering, eller eventuella nedgång av kinesisk konst och konsthantverk?

Politisk storstädning tros ligga bakom prisfall

Möjligen har vi sett första tecknen på en trend som är direkt effekt av flera olika komponenter. Dels har den kinesiska superekonomin tappat fart vilket drabbat, eller kanske snarare orsakat, en turbulent utveckling både på den kinesiska aktiemarknaden och fastighetsmarknaden. Dels anser man att den uttalade satsningen på att stävja den omfattande korruptionen i landet börjar ge resultat. En vanlig muta har varit vackra och kostsamma antikviteter och konst, vilket har  trissat många budgivningar och stärkt den allmäna efterfrågan. Idag vågar allt färre köpa antikviteter som gåvor med risk att hamna i korruptionsskandaler, vilket gör att både auktionshusens och antikhandlarnas försäljning sjunker.

När antikhandlarna i Kina får allt svårare att sälja sina varor, blir de sittande med stora lager vilket förstås begränsar viljan att köpa på sig fler föremål.

Allt fler menar att det är svårt att sälja volymsegmentet, medan det bästa fortfarande har relativt enkelt att fortfarande hitta köpare, eftersom det finns tillräckligt gott om förmögna kinesiska samlare.

Auktionsdatum påverkar

Självklart är det nog även så att de tillresta kineserna har svårt att stanna en vecka i Sverige för att bevaka aktuella auktioner, mer troligt är att de åker hit över ett par dagar. Om ens det. De prioriterar givetvis därför den, eller de, viktigaste auktionerna, som de sensate åren varit Uppsala Auktionskammare, vilket säkert kan ha drabbat Bukowskis och Stockholms Auktionsverk som har sin auktion denna vecka.

Bukowskis och Stockholms Auktionsverk har av tradition lagt sina auktioner omlott samma period sedan många år. Anledningen är uppenbar och har hittills fungerat. De tillresta får sitt lystmäte fyllt och har lättare att samordna med allt från betalningar till transportfrågor och framför allt möjligheten att se föremålen i verkligheten. Inför nästa säsong är det kanske dags att tänka om och planera utifrån Uppsala Auktionskammares auktionskalender.

Men som sagt, vi hoppas att tisdagens auktion var en tillfällig svacka och ser med spänning fram emot kommande auktioner för att kunna få en större tillförsikt inför höstens auktioner.