Att Andrewa Warholas konst årligen skulle omsätta miljardbelopp var knappast något föräldrarna kunde föreställa sig när de kom som fattiga flyktingar till Pittsburgh efter att ha flytt från Mikova i nordöstra Slovakien. Den talangfulle tecknaren och reklammannen  blev en av popkonstens starkaste företrädare med sina säregna "porträtt" av såväl personer som produkter. Den fattige pojken, som fick försörja familjen efter pappans död i en gruvolycka, tog sitt ansvar och blev redan under sin livstid en av världens mest betydelsefulla konstnärer.

Efter flytten till New York 1949 bjöd framgångarna på betydligt mer än "fifteen minutes of fame" för den ikoniske konstnären. Han blev snart en av världsmetropolens mittpunkter med den egna studion The Factory, dit kända musiker, konstnärer och politiker vallfärdade för att vara med i hans filmer, bli avporträtterade eller bara vara i närheten av honom.

Andy Warhols produktion bygger mycket på repetition, både vad gäller motiv och upplagor. Ett återkommande motiv är "Flowers" som Warhol arbetade med i olika tekniker. Dyrast just nu är Bukowskis "Flowers" som är målad av Warhol i akryl och silkscreen på linneduk. Målningen kommer från en svensk privatsamling och ropas ut för 3 500 000-4 000 000 kronor. Här kan ni läsa mer om målningen!

Vissa auktionshus är specialiserade på att sälja föremål med spännande proveniens. Ett av dem är det Julien´s Auctions i California i USA. Just nu säljer de en av Andy Warhols gamla polaroidkameror som dessutom funnits i TV-profilen Joe Franklins samling.

Få konstnären är så populära världen över som Andy Warhol. Popkonstens förgrundsgestalt är het som solen i riken där solen aldrig går ner. Ett av dem är Kina där prisbilden bara ökat för Warhols konst de senaste åren. Andy Warhol avporträtterade både Mao och Lenin, vilka fortfarande är populära motiv. Just nu säljs inte mindre än 12 porträtt av Mao på auktionshus världen över. Här hittar du samtliga

Det är flera svenskar som avporträtterats av Andy Warhol. En är den legendariske ishockeyspelaren, "Frölunda hockey player". Färgserigrafin från 1986 är utgiven av Art Now Gallery i Göteborg och ropas ut på Bukowskis för 40-45 000 kronor.

Än mer känd är Greta Garbo. "The star" ur serien "MYTHS" som även den ropas ut på Bukowskis för 800 000-1 000 000 kronor.