"Värmlandssonen Lars Lerin har med sina akvareller och oljemålningar på ett sensationellt sätt attraherat en bred publik. Intresset är enormt oavsett ålder, kön och geografi och idag är konstnären en av landets mest folkkära personligheter vilket sökningarna på Barnebys bekräftar" säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys.

Lars Lerins akvareller har länge frekventerat auktionshusen och därmed ofta dykt upp hos oss på Barnebys. Dock har prislappen för Lerins alster stigit kraftigt de senaste åren. Idag varierar priserna mellan ett par tusenlappar för träsnitt och litografier till hundratusentals kronor för större akvareller.

Tydligt trendbrott

Läs mer om Josef Frank här!

"Vi ser ett tydligt trendbrott, där svensken har gått från att i väldigt stor utsträckning söka designföremål från 1900-talet till att även söka konst, av framför allt svenska konstnärer." fortsätter Pontus Silfverstolpe.

De 5 mest eftersökta svenska konstnärerna på auktion 2018

1. Lars Lerin

Lerins lärlingar Lerins lärlingar

Han anses vara en av nordens främsta akvarellmålare och vann hela Sveriges hjärta 2016 med SVT-satsningen Vänligen, Lars Lerin. Han är en mångsysslare med måleriet som kärna och har blivit känd för sitt enorma driv och gedigna produktion. Lars Lerins motiv tar med oss från HSB-hus och slitna förorter i europeiska storstäder till ödetorg och kalhyggen ute på landet.

Läs mer om Lars Lerin här!

2. Lars Jonson

Lars jonson litografi Lars jonson litografi

Lars Jonsson är en bildkonstnär född i Stockholm 1952. Han arbetar bland annat i olja, akvarell och grafik. Motiven hämtas från Gotlands stenstränders rika fauna. Lars Jonson målar realistiska fågelskildringar och är en av de främsta inom sin genre.

3. Madeleine Pyk

Madeleine Pyk konst Madeleine Pyk konst

Pyk föddes i Stockholm 1932 och växte upp ett stenkast från Slussen. Med humor och lekfullhet har Pyk skapat naivistiska och färgstarka landskap, porträtt, stadsvyer och djurmotiv i nästan 60 år. Hos Madeleine Pyk finns det utrymme för både drömmiga idyller och vardagsscener fyllda med allvar och ömsinthet

Läs mer om Madeleine Pyk här

4. Lars Norrman

Lars Norrman kvinnoporträtt Lars Norrman kvinnoporträtt

Lars Norrman föddes 1915 i Helsingborg och var en svensk bildkonstnär som utbildade sig för bland annat Fernand Léger på 1930-talet. Légers formspråk påverkade starkt och gjorde sig påmint i mycket av Norrmans följande produktion.  Han målade allt från marina pannåer och reseskildringar till dokumentering från svenskt arbetsliv och realistiska skildringar av kirurgiska ingrepp.

5. Lennart Jirlow

Lennart Jirlow bukowskis Lennart Jirlow bukowskis

Lennart Jirlow föddes i Stockholm 1936 men har under mestadelen av sitt liv varit bosatt i Frankrike. Jirlows naivistiska och färgsprakande måleri och motivvärld föreställer ofta varmt hemtrevliga vardagsskildringar från caféer och restauranger i hemstaden Paris.

Hitta mer från Lars Lerin här!