I november 2018 auktionerade det tyska auktionshuset Lempertz ut den första delen av The Twinight Collection, en enastående samling porslinsföremål från 1800-talets första decennier, vilken tidigare ägts av den amerikanske affärsmannen Richard Baron Cohen. Samlingen i fråga är en av de viktigaste porslinssamlingarna från seklet och den sjätte april är det dags för resterande föremål att inta Lempertz auktionssal i Berlin.

Katalogen består av 168 utrop och en av auktionens många höjdpunkter är denna ovala porslinsbricka dekorerad med blomstermotiv. Brickan är producerad i en porslinsfabrik i Wien år 1816 och skapad av Joseph Niggs. Niggs spenderade 43 år i fabriken och var känd för sina vackra blomstermålningar.

Dessutom kommer ett par magnifika golvvaser av Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin (KPM Berlin) att auktioneras ut. Den ena är dekorerad med ett motiv från 1800-talets Berlin, medan den andra pryds av en handmålad bild av preussiska soldater stående på ett torg i den polska staden Wroclaw.

Även denna vas, som skildrar en italiensk bröllopsscen är tillverkad av KPM Berlin och tillverkades på uppdrag av den preussiska kronprinsen Wilhelm år 1818.

Vänster: Vas, KPM Berlin år 1818. Höger: Vas med porträtt av den antika filosofen Thales, Sèvres 1814 - 24. Foton: Lempertz. Vänster: Vas, KPM Berlin år 1818. Höger: Vas med porträtt av den antika filosofen Thales, Sèvres 1814 - 24. Foton: Lempertz.

Men Lempertz erbjuder även franskt porslin. Ett av utropen består av detta porslinskrus dekorerat med ett porträtt av den grekiske filosofen Thales. Enligt auktionshuset gavs kruset till den thailändske kungen år 1861 som en diplomatisk gåva. Kungen, som hette Mongkut regerade över Siam (idag Thailand) mellan år 1851-68.

Senare samma dag, efter att Baron Cohens samling passerat under klubban skiftar fokus och Lempertz Prussian-Auction tar vid.

Katalogen för den preussiska försäljningen består av 320 utrop och bland de många spännande föremålen återfinns en kunglig gåva. Gåvan, en vas som pryds av Fredrik Vilhelm III av Preussens porträtt på en azurfärgad bakgrund tillverkades på uppdrag av kungens son (och efterföljare) Fredrik Vilhelm IV och skickades som en gåva till Ernst August, som regerade över Hannover mellan år 1837 - 1851.

Ytterligare en höjdpunkt, som även den tillverkats av KPM Berlin är en vackert målad servis, vilken tillverkats mellan år 1823 -1832. Servisen auktioneras ut i sin originallåda.

Dessutom kommer flera porslinsföremål från området Rhen och förbundslandet Niedersachsen att auktioneras ut. Från Niedersachsen kommer en frukostservis dekorerad med italienska landskap tillverkad i Wien att passera under klubban, såväl som en imponerande vas med sjömotiv. Vasen i fråga är tillverkad under det tidiga 1900-talet av den danska porslinstillverkaren Bing & Grøndahl.

Andra spännande utrop är flera tallrikar från serien Marly d'or, som tillverkades mellan år 1805 1814 i franska Sèvres.

Utöver porslin kommer silver, glas, möbler och konst från Preussen att auktioneras ut. Båda auktionerna går av stapeln den sjätte april i Lempertz lokaler i Berlin och visas från och med den 30 mars.

Upptäck Lempertz kataloger!