Vinerna beskrivs som balanserade och med hög intensitet, med mörkare och mera strukturerade viner på den västra stranden. 2014 är cabernetdruvans år då den mognar senare än merlot. Volymen blev den största i mannaminne, varför man kan hoppas att priserna håller en rimlig nivå.

Château Latour är det slott bland de fem stora som fått allra högsta poängen bland vinkritikerna. Andra slott med höga poäng är Pontet-Canet som numera sköts helt biodynamiskt, Palmer, Calon-Ségur, Cos d'Estournel och Montrose.

I Pessac-Léognan får förutom Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, Haut-Bailly, Pape Clemant och Domaine de Chevalier alla goda omdömen.

För Sauternes är årgången ovanlig på grund av att vinerna nästan blev torra. Toppvinet Château d'Yquem har fått mycket goda omdömen.

Kvaliteten på den östra stranden upplevdes som mera varierande. Slotten Ausone, Angelus, Cheval Blanc och Parker-favoriten Pavie lyckades bra med höga poäng.

I Pomerol var det Lafleur, Pétrus, Vieux Château Certan och Le Pin som fick de bästa omdömena.

De senaste tre årens primörförsäljningar har inte varit de mest lyckosamma där somliga slott satt priserna alldeles för högt. Nu förväntar marknaden en tillbakagång av priserna, men om det kommer att ske, återstår att se.

Andrahandsmarknaden är idag stor och konkurrerar med primörförsäljningen.

Prissättningen för primörerna sätts med en blick på marknadspriserna av föregående årgång.

Auktionshuset Christie's chef, David Elswood varnar för en för hög prissättning av 2014 års primörer och menar att köparna då hellre vänder sig bakåt och köper äldre årgångar.

Detta blir för oss vinälskare spännande att följa. Understundom kommer marknaden att avgöra hur prissättningen blir och hur kvaliteten utvecklas.

Till sist vill jag tipsa om något gott att lägga i källaren för framtida njutning, en röd bordeaux från Saint-Estèphe av årgång 2012. En god årgång, med liten skörd. Vinet har en slank och elegant struktur och lämpar sig för lagring minst i 8-10 år.

Doft: Angenämt bärig med inslag av svartvinbär och rostade fat.

Munhåleupplevelse: Uppfriskande och stram med återhållen frukt och slank tanninstruktur.

Med kära hälsningar i den tid då Kungsträdgårdens körsbärsträd står i blom.

Carl Jan Granqvist