I veckan avnjöt jag en klassisk sparrismeny tillagad av meister Norbert Lang.

Den vita tyska sparrisen är som allra bäst just nu, och både förföriskt ung, men även bedagad, mogen riesling avnjöts till den Knackisch-kokta läckerheten.

Vinkällaren Grappe genomför regelbundet middagar enligt konceptet Bring your own bottle.

Som medlem på Vinkällaren Grappe dricker man sina vällagrade viner till rätterna. Norbert Lang var den femte i raden av dessa intressanta middagar med välrenommerade kockar.

Nässlor är en annan årstidsbunden primör som nu i dagarna har börjat titta fram i skogsbrynen.

Vill tipsa om mitt godaste recept på nässelsoppa med kirskål. Receptet finns i min bok Carl Jans Klassiker – Mer än en kokbok under rubriken "majmenyn".

Nässel- och kirskålssoppa

3 hekto av vardera nässlor och kirskål sköljes och rensas noggrant. Koka upp rikligt med saltat vatten och låt koka i högst 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Krama ur och finfördela med kniv eller matberedare tillsammans med ett knippe gräslök.

Gör en redning av 3 matskedar smör och 3 matskedar mjöl som fräses. Späd med 1,5 liter hönsbuljong och låt koka med anis och fänkål i 10 minuter. Sila soppan och tillsätt nässel- och kirskålspurén. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Servera med kokta, skalade och halverade vaktelägg och briochebröd.

Till denna soppa vill jag gärna servera ett ungdomligt, krispigt och aromatiskt rieslingvin.

Här kommer två tips:

Med kära hälsningar från Bryssel, där jag befinner mig för att kratta i manegen inför en kommande Master Utbildning i Culinary Art, Craft, Heritage and Science.

Carl Jan Granqvist