Ett Bordeauxvin är som bekant avsett att ackompanjera både nöt och vilt i goda vänners lag.

I dessa hösttider serverar jag en Bordeaux med ursprungskaraktär. Drycken är ett kvalitetsvin från Entre-deux-Mers, en klassisk Bordeaux med mjukare tanniner som börjar få lite mognad.

Château Lestrille är beläget i appellationen Entre-Deux-Mers, i byn Saint Germain du Puch inte långt från Bordeaux. Estelle Roumage som driver slottet är även vinmakare och här produceras vita, rosé och röda viner från vingårdarna på dryga 90 hektar. Druvsorterna är traditionella Bordeauxdruvor såsom Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris samt Semillon och Muscadelle.

Druvorna handplockas och selekteras noggrant. Musten pressas varsamt och extraktionen sker långsamt. Ett modernt vineri där musten jäses i temperaturkontrollerade ståltankar.

Doft: Plommon och mörka bär stimulerar näsborrarna.

Munhåleupplevelse: Mjuk med nedtonade tanniner och med en lätt rökighet från vinets fatlagring på franska och amerikanska ekfat.

2010 Chateau Lestrille Capmartin, nummer 72241 i beställningssortimentet, Alkohol: 14,5%, Pris: 129 kr

I ögonblicket sitter jag på X2000 med Lotta Bromé, på väg till Skövde för att inviga ett ekologiskt mejeri på Västgötaslätten.

Med kära hälsningar från ett framrusande landskap i höstskrud,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist