Mellan 15 -17 november är auktionerna hos det anrika auktionshuset Lempertz i Köln dedikerade till konst och konsthantverk daterade från medeltiden fram till 1800-talet.

Den omfattande auktionen är uppdelad i sex olika kataloger som kommer auktioneras ut under tre dagar. Här är några av de absoluta höjdpunkterna.

En av höjdpunkterna under auktionen är den privata samling från Niedersachsen som utgörs av högkvalitativa föremål i silver, porslin och elfenben. De utsökta pjäserna har köpts individuellt på auktioner i London och Geneve under 1970- och 80-talen och utgör tillsammans en högkvalitativ samling som sällan återfinns på auktion.

Ett betydelsefullt hantverk demonstreras i ett elfenbenssnideri som föreställer den grekiska hjälten Herkules i strid med hydran, som skapats i södra Tyskland eller Österrike under 1600-talet. Andra intressanta elfenbensföremål utgörs av en samling antika sejdlar med jaktmotiv.

Silversamlingen innehåller även den ett antal speciella föremål, däribland ett guldpläterat silverkärl i form av en stegrande häst som gjorts i södra Tyskland under 1600-talet.

Den 16 november kommer även en omfattande samling bestående av 78 utrop fullspäckad med konsthantverk att passera under klubban. Utöver en sällsynt bordslampa från Meissen Schwanenservice och ett toalettbord av Ebenisten Jean-François Oeben, kommer två renässansglasmålningar från Belgien att ropas ut.

Katalogen tillägnad målningar och teckningar signerad några av västvärldens mästare innehåller ett stort antal religiösa verk. En av höjdpunkterna är en avbildning av sex apostlar å en gyllene bakgrund som skapades runt år 1400 i cirkeln av mästare i Siefersheim.

Ett annat sakralt mästerverk är ikonen Madonna with Child and Angels av den florentinske 1400-talsmästaren Neri de Bicci. Bicci skapade ikonen enligt sin typiska renässansstil i vilken han adderade flera gotiska inslag.

Den här altartavlan av Jan van Dornicke, representant för Antwerpens mannerism, kommer också auktioneras ut i Köln. Varje panel är tillägnad en episod ur jungfru Marias liv, samtidigt som ett bergslandskap sträcker ut sig i bakgrunden och förenar de tre motiven.

Auktionen avslutas med en samling 1800-talsmåleri där vi hittar Leo von Klenzes vy över Rom som toppnummer. Klenze, som var både konstnär och arkitekt, hämtade mycket inspiration från sina besök i Italien och införlivade detta, inte bara i konsten, men också i sina byggnader som idag är karaktäristiska för Münchens stadsbild.

Lempertz auktionsdatum är som följer: “Jewellery” den 15 november, “Arts and Crafts”, “Treasures from a Collection in Lower Saxony” och “Selected Objects” den 16 november, samt “Paintings and Drawings Alter Meister” och “19th-century Art” den 17 november.

Upptäck hela Lempertz utbud här!