Amsterdams kanalhus började byggas för över fyrahundra år sedan. Runt floden Amstel anlades ett kanalsystem med Singel i mitten och tre hästskoformade kanaler runt om. De flesta husen byggdes av köpmän som tillhörde Västindiska Handelskompaniet och de ville överträffa varandra med sina ståtliga palats. Idag är området upptaget på UNESCOs Världsarvlista.

Många av trädgårdarna är inspirerade av Versailles, med perfekt klippta buxbomhäckar och vita grusgångar med en klassisk staty eller fontän. Men lika ofta döljer sig en modernt anlagd Chelsea-inspirerad trädgård med enorm färgprakt. De äldre trädgårdarna inreddes lustigt nog inte för att vistas i, nej de skulle njutas på avstånd från herrskapets bel-etage. De förnäma Amsterdam-borna bodde ju bara i sina tjusiga palats på vintrarna. Somrarna tillbringades förstås på godset på landet.

Idén att låta allmänheten ta del av de hemliga trädgårdarna kommer ifrån New York och har som mål att samla in lite pengar för underhållet. I år är det trettioårsjubileum och fler trädgårdar än någonsin är öppna för alla som vill ha inspiration eller bara är nyfikna på hur det ser ut bakom de annars stängda fasaderna.

Taggar