Pussy Riot släpper film från Banksys Dismaland

Det ryska politiska punkbandet Pussy Riot släpper nu en musikvideo kallad “Refugees In" filmad i Banksys Dismaland, två dagar innan det stängdes ner.

Pussy Riot släpper film från Banksys Dismaland

I videon, regisserad av Ralf Schmerberg, förbereder sig Pussy Riot inför sitt framträdande samtidigt som besökarna njuter av nöjesparkens sevärdheter. Kravallklädd polis övervakar publiken och i bakgrunden hörs kören sjungandes en kusligt högfrekvent sång som påminner om det mekaniska ljud som ibland uppkommer på Disneys åkattraktioner.

Vianney Le Caer för Pussy Riot.
Vianney Le Caer för Pussy Riot.

Pussy Riot står iklädda sina karaktäristiska neonfärgade masker och uppträder i gallerburar som troligtvis är en glimt mot tiden då de själva satt inspärrade samtidigt som det syftar till att lyfta upp den fysiska och psykiska känsla av utsatthet som många flyktingar känner på sin väg till och i Europa. Videon avslutas med att publiken och polisen ryker ihop innan polisen fängslas.

Videon är en uppmaning till att visa handlingskraft och tillägnad Eric Garner, som dog efter att polisen i New York tagit strypgrepp på honom. Materialet som användes vid uppbyggandet av Dismaland skickade senare till det flyktingläger som byggts upp i Calais och Pussy Riot planerar nu att själva besöka lägret i januari.

[youtube id="YYD3_kDNkWY"]