Som de flesta nog redan märkt har möbler som var populära på 1970- och 80-talet kommit på tapeten igen. Korgstolar och möbler i rotting och bambu är en av de största inredningstrenderna just nu, och det kanske inte är så konstigt. Med sina lätta och ljusa naturfärger passar korgmöblerna perfekt in i den skandinaviska inredningen.

Rotting är ett naturmaterial som framställs av den slingriga stammen från vissa palmarter. Det är ett robust material men väger lite och på grund av sin smidighet är det lätt att fläta. Det är mycket hållbart och det är därför ganska lätt att hitta snygga och välbevarade korgmöbler på auktion och secondhand. Möbler i rotting utvecklar dessutom med åren en fin patina, varför det är en god idé att köpa möbler som har några år på nacken.

På grund av sin tålighet passar möblerna lika bra utomhus som inomhus - rottingmöbler trivs nämligen bra i miljöer där det är lite fuktigt. Blir det för torrt där de står är risken stor att rottingen torkar ut, blir hård och så småningom knäcks. Om du har dina rottingmöbler inomhus året runt kan det därför vara bra att fukta dem ett par gånger per år.

Barnebys har valt ut några sittmöbler i rotting och bambu som finns på auktion just nu.

Korgstolar med tidningskorg, 1900-tal. Växjö Auktionskammare. Utropspris: 500 kronor.

 

 

Karmfåtöljer, Arvid Lindström Ronneby. Auktionshuset Effecta. Utropspris: 500 kronor.

Två stolar och tillhörande bord i rotting. Tradera. Utropspris: 600 kronor.

Rottingfåtölj, 1920/1930-tal. Auktionshuset Effecta. Utropspris: 300 kronor.

Rottingfåtölj, "Dodonna", Ikea, sent 1900-tal. Gästriklands Auktionskammare. Utropspris: 400 kronor.

Fåtöljer, rotting. Metropol Auktioner. Utropspris: 1500 kronor.