På Comosjöns strand ligger La Filanda belägen i en gammal silkesfabrik från 1800-talet. Nyligen renoverades och förvandlades den gamla byggnaden till ett modernt designhem. Federico Marchetti, ägaren av Yoox och Net-a-Porter köpte huset år 2013 och frågade sin vän, Luca Guadagnino, regissören som kanske är mest känd för filmen Call me By Your Name, om han kunde göra interiören.

Luca Guadagnino i sitt hem i Crema. Bild via New York Times Luca Guadagnino i sitt hem i Crema. Bild via New York Times

Guadagninos passion för design och arkitektur manifesteras ofta i hans filmer med stora villor, Art Deco-element i inredningen och en aristokratisk atmosfär. Exempel är Villa Necchi Campiglio i Milano som figurerade i I am Love liksom Villa Albergoni i Cremona som alla blev förälskade i när filmen Call Me By Your Name kom ut år 2017. Miljöerna, färgerna, fotot, och snillrika detaljer är alla fundamentala delar av den italienske regissörens filmer, så det är inte undra på att hans gränslösa kreativitet även skulle fungera i ett designprojekt.

Federico Marchetti ute på Comosjön. Foto via W Magazine Federico Marchetti ute på Comosjön. Foto via W Magazine

Faktum är att han redan designat sitt eget hem, ett magnifik 1600-talspalats i den historiska staden Crema i Italien, där Call Me By Your Name spelades in. Hans känsla för design inspirerade Marchetti att be sin vän förvandla Villa La Filandas interiörer, som var helt förstörda.

En spiraltrappa designad av Luca Guadagnino med en matta från La Manufacture Cogolin En spiraltrappa designad av Luca Guadagnino med en matta från La Manufacture Cogolin

"We tell stories and those stories must happen in space. Because we are not the product of, say, a dialogue. The character must be a product of the behavior and interaction of space. So for me space is everything."- Luca Guadagnino

Grönfärgade luckor i pistagegröna toner. Grönfärgade luckor i pistagegröna toner.

Guadagnino fyllde villan med en blandning av stilar och texturer från olika århundraden. Den ursprungliga fabriken reflekteras i valet av ek och tyger från danska Kvadrat samtidigt som man valt möbler från mitten av 1900-talet i rum med glatta väggar, vilka ger en samtida och modern atmosfär.

I det stora sovrummet finns en öppen spis i marmor, stolarna är designade av Pierre Jeanneret för Knoll 1952, tyger från Kvadrat, matta av Cogolin och lampor från Morentz gallery. Foto: Henry Bourne I det stora sovrummet finns en öppen spis i marmor, stolarna är designade av Pierre Jeanneret för Knoll 1952, tyger från Kvadrat, matta av Cogolin och lampor från Morentz gallery. Foto: Henry Bourne

Resultatet är enastående – den smarta blandningen av färg, material och dekor är perfekt anpassad för den excentriske Marchetti genom Guadagninos kreativa lins.

Badrummet i korall och marmor som leder till inomhuspolen, Studio Luca Guadagnino. Bild: Henry Bourne Badrummet i korall och marmor som leder till inomhuspolen, Studio Luca Guadagnino. Bild: Henry Bourne

En av mest intressanta delarna av villan är helt klart det pistagegröna pentryt med lackade skåpluckor och en lampa designad av Gio Ponti under 1930-talet, ett soffbord av George Nakashima och ett marmorbord från Hermès.

Den gula färgen är genomgående i köket. Foto: Henry Bourne Den gula färgen är genomgående i köket. Foto: Henry Bourne

Efter att Guadagnino avslutat arbetet med Marchettis villa kontaktades han av hudvårdsmärket Aesops grundare, som ville få sin butik i Rom designad av regissören. Där fick kyrkan San Lorenzo in Lucina, som bara ligger ett stenkast från butiken i Rom, stå för inspirationen. Guadagnino inkorporerade marmor, tre olika typer av travertin i de diamantformade golvet, cremelack på väggarna och ett handfat i marmor i entren som påminner om kyrkans dopfunt.

Aesops butik i Rome via Living Corriere Aesops butik i Rome via Living Corriere

Med inspiration från den eviga staden visade Guadagnino upp sin förmåga att skapa interiörer som speglar denna plats.

Aesops butik i Rom via Interni Magazine Aesops butik i Rom via Interni Magazine

Guadagnino regisserade remaken av Suspiria under 2018 och har samtidigt arbetat med sin nya designstudio på flera olika projekt. Hans Midas-liknande handlag i både film och interiörer utlovar både fantastiska platser och filmer att se fram emot!