Veckan inleddes på storslaget vis då världens näst dyraste målning såldes på Christie's i New York. Försäljningen av Amadeo Modiglianis målningen "Nu couche" föregicks av en lång och utdragen budgivning med sju intressenter, innan klubban slutligen landade på dryga 1,5 miljarder kronor. Köparen visade sig senare vara miljardären Liu Yiqian, som tidigare varit i ropet då han 2014 ropade in den så kallade "Chicken Cup" för 235 miljoner kronor, vilket var rekordpris för ett kinesiskt konstföremål. Precis som porslinskoppen tros nu Modiglianis målning hamna på Long Museum i Shanghai, som Liu Yiqian och hans hustru äger.

 

En av de stora höjdpunkterna på Sotheby's auktion var Cy Twomblys målning Untitled (New York City) som såldes för drygt 605 miljoner kronor, vilket var nytt prisrekord för konstnären. På Phillips auktion gick det också mycket bra för Le Corbusiers verk Femme rouge at pelote verte, som såldes för nästan 40 miljoner kronor och som därmed slog det tidigare rekordet för konstnären på 28 miljoner kronor.

Den gitarr som en gång tillhört John Lennon och som varit på villovägar sedan 60-talet, klubbades på Julien's Auctions auktion Icons and Idols: Rock n' Roll, för 20 miljoner kronor, vilket var nytt prisrekord för en gitarr på auktion.

 

I veckan höll även Sotheby's och Christie's sina juvel- och ädelstensauktioner i Genève. Först ut var Christie's som sålde en rosa ovanlig diamant om 16,08 karat för 248 miljoner kronor. Dagen därpå höll Sotheby's auktion och det spekulerades tidigt om rekordchanser för den blå diamant som fanns i utbudet. Förväntningarna infriades då "The blue moon diamond" såldes för 420 miljoner kronor, vilket var nytt världsrekord för såväl en diamant som ädelsten på auktion.

Köpare var den Hong Kongbaserade miljardären Joseph Lau, som köpte diamanten i gåva till sin sjuåriga dotter Josephine. Joseph Lau visade sig också vara köpare av den rosa diamanten som såldes dagen innan på Christie's och som numera heter "Sweet Josephine". Den blå heter därför inte helt otippat "Blue Moon of Josephine".

 

Läs mer om auktionsveckan som gått i Sverige.

Taggar