Det mest exotiska var att få besöka Quinta Do Noval, världens mest berömda portvinshus. Anledningen till magiken är att man fortfarande har ett vingårdsläge som på portugisiska benämns Quinta, där den förödande vinlusen aldrig har slagit till. Det är ett mirakel, för den lilla åkerlotten ligger mitt i vingården och all världens vinexpertis har förundrats över att jorden ej tillåter vinlusens hemvist.

Endast cirka 2.500 flaskor kommer från denna Quinta. En flaska Nacional av årgång 1990 kostar för närvarande 20.000 kronor. Ibland är man tacksam för att få vara gäst.

Dessa viner görs fortfarande hantverksmässigt samt fotmässigt. Kvalitetsvinerna trampas i grunda fat. Det tar 3 timmar för 10 personer, det vill säga 20 fötter, att massakrera druvklasarna på Quinta Do Noval per omgång. Vinerna är oerhört prisvärda i relation till sitt hant- och fotverk.

Portugal är ett fantastiskt vinland som tyvärr ofta hamnar i skuggan av sitt grannland Spanien. Med sin varierande natur och olika mikroklimat framställs här en mängd olika typer av vin. Kändast är såklart de uppspritade portvinerna som bär landets namn.

Jag har denna vecka valt två olika viner där det första är ett klassiskt portvin och det andra ett riktigt kryddigt och fruktigt vin med en stringent struktur.

Noval Late Bottled Vintage nummer 88450, 219 kr

Veckans första vin är ett portvin från ovan nämnda Quinta Do Noval. Egendomen ligger mitt i vinmarkerna med utsikt ned mot Dourofloden, 4 km från Pinhao. Portvin fungerar förutom till chokladdesserter även utsökt till grönmögelost.

Doft: Elegant doft med inslag av russin, körsbär och choklad

Munhåleupplevelse: Stor och intensiv smak med balanserad syra och mogen mörk frukt

2012 Frei João nummer 2944, 99 kr

 

Veckans andra vin kommer från området Bairrada vilket ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Här odlades vin redan på 900-talet, men alla vinrankor rycktes upp 1756 för att inte vinerna skulle kunna blandas och säljas som portvin. Området återhämtade sig först på 1950-talet och är idag känt som ett av Portugals främsta ursprung för traditionella röda viner, till stor del baserade på druvsorten baga. I detta vin samsas baga med touriga nacional och cabernet sauvignon. Servera vinet till smakrika lamm- , vilt- och grillrätter.

Doft: Kryddig doft fylld av ekfat, svartavinbär, viol, skogshallon och lakrits.

Munhåleupplevelse: Härligt kryddigt och fruktigt vin som fyller ut hela gomseglet. Visköst och oljigt med en eftersmak av viol,lakrits och färska örter.

Här en bild på gänget som delade vingårdsupplevelserna:

Från vänster: Carl Jan Granqvist, vinjournalisten Elsebeth Lohfert, den legendariske vinmakaren från vinhuset, Rasmus Pinto, den danske vinjournalisten Peter Winding från tidningen Vinbladet, företagsängeln Johan Ljung med hustru Harriet, gallerist med firma Doktor Glas.

Med hälsningar, nyss ankommen till ett friskt och kyligt Stockholm.

Styr nu kosan mot Saxå Herrgård för en fridfull allhelgonahelg innan älgjaktseventen slår till.

Er tillgivne, och portvinssuktande

Carl Jan Granqvist

Taggar