Den 10:e till 12:e oktober gick höstens andra auktion av stapeln, med 93 % av utropen sålda för sammanlagt 3 miljoner kronor. Ser man till omsättningen på de viner som säljs på världens auktionshus är fokus mycket starkt på Bordeaux, som utgör närmare tre fjärdedelar av andrahandsmarknaden. Att Bourgogne ökar, i synnerhet i pris är något som gick att se på denna auktion. Ett flertal viner gick långt över utropspris, något som säkerligen beror på något försiktiga värderingar så väl som det relativa värdet i äldre årgångar när de mer åtråvärda vinerna ökar i pris varje årgång oavsett den enskilda årgångens kvalitet.

Många av vinerna var klassiska auktionsobjekt med uttalat andrahandsvärde, däribland de sedvanliga storheterna från Domaine de la Romanée Conti, bland vilka en Romanée-Conti 1990 slutade på 108.000 kronor. Det fanns dock också många viner som säkerligen är av störst intresse för den som söker konsumtionsfärdiga viner, bland annat många village och lite enklare premiers crus från mindre uppskrivna årgångar.

Några andra viner som nådde nya toppnoteringar var millenniumupplagan av Mouton-Rothschild med 120.000 kronor för en låda om 12 flaskor, samt Harlan Estate 1994 med 10.400 kronor för en enstaka flaska. Överlag är intresset stort för viner från nya världen och de flesta vinerna slutar på eller över utropspris.

Nästa auktion hålls den 14:e till 16:e november. Det blir den näst sista i Stockholms Auktionsverk/Lauritz regi. Efter att auktionsåret avslutas med auktionen den 12:e till 14:e december byter Systembolaget samarbetspartner till Bukowskis.

I denna multnadens tid känns det älskligt att umgås med andar som flytt.

Med tillönskan om en fridfull och otörstig Allhelgonahelg,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist