Rineke Dijkstra är årets Hasselbladspristagare

Hasselbladspriset är ett av världens mest prestigefyllda pris inom fotografi. I år går priset till Rineke Dijkstra, som är en av samtidskonstens mest betydelsefulla fotografer.

Rineke Dijkstra är årets Hasselbladspristagare

Den nederländska fotografen Rineke Dijkstra är årets mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi. Dijkstra är en av samtidskonstens mest betydelsefulla fotografer och hon har under hela sin karriär ägnat sig åt porträttfotografering, som hon menar rymmer fler möjligheter och känslor. I sina verk fokuserar hon ofta på temat identitet, i vilka hon söker efter det autentiska, som är levande och fritt från poserande. Inte sällan fångar hon sina modeller i perioder av förändring eller i ögonblick av sårbarhet.

- Rineke Dijkstras fotografier och filmer talar på ett briljant sätt till det intrikata i porträttbilden: dess förkroppsligande i tid; dess förmåga att avslöja historien; det oförutsedda i utbytet mellan modell, fotograf och åskådare; och slutligen, fotografins förmåga att avslöja självet. I en tid när porträttbilden upplöser sig självt i en ekonomi av narcissism och fraktal berömmelse påminner Rineke Dijkstra oss om det fotografiska porträttets offentliga potential, konstaterar Duncan Forbes, ordförande i juryn för Hasselbladpriset 2017

Prisceremonin äger rum i Göteborg den 9 oktober, där Rineke Dijkstra kommer få motta en prissumma om en miljon kronor. Dagen efter anordnas ett synopsis i Rineke Dijkstras ära, samt en utställning med hennes verk på Hasselblad Center samt boken Rineke Dijkstra – Hasselblad Award 2017.

Tidigare mottagare av Hasselbladspriset är bland andra Sophie Calle, Nan Goldin, Cindy Sherman, Christer Strömholm, Robert Frank, Richard Avedon, Edouard Boubat, Irving Penn, Ansel Adams och Lennart Nilsson.

Foto: Rineke Dijkstra
Foto: Rineke Dijkstra
Rineke Dijkstra
Rineke Dijkstra