Det finns något otroligt tillfredsställande med att fynda ovanliga eller helt unika föremål på små auktionshus ute i landet. Men ibland kan det kännas skönt att vända sig till auktionsgiganterna för vackra kvalitetsföremål. Vi kikar på fem höjdpunkter inför Uppsala Auktionskammares kvalitetsauktion den 28 augusti.

Vi inleder med detta förstklassiga viktorianska skrivbord i Louis XV-stil. Bordet är från mitten av 1800-talet och tillskrivet Town & Emanuel, London. Det är fanerat med Köningsholz, eller Kingwood, ett kompakt, hårt träslag som ofta används för exklusiva möbler som denna. Beslag och listverk är i brons, och bordsskivan är i läder.

Den viktorianska eran (1837-1901) kännetecknas av ett mycket eklektiskt formspråk där historiska stilar som gotik, tudor, elisabetansk, rokoko, nyklassicism och olika Louis-stilar förnyades och korsades, ibland med asiatiska influenser. Detta bord är som sagt i Louis XV-stil (1715-1774), vilken kännetecknas av kulliga former, symmetri och snirkliga ornament. Denna modell kallas bureau plat och var populär under första halvan av 1700-talet. Andra skrivbordstyper från Louis XV var sekretären samt den något nättare varianten Bonheur-du-Jour.

Nästa föremål är en oerhört vacker soffa. Möbeln är i senbarockstil med sina svarvade ben och skurna dekor. Ryggen är klädd med verdure-tapet med ett växtligt mönster i gröna nyanser.

I Italien dateras Senbarocken inom måleri och arkitektur till mellan cirka 1675-1750, men begreppet och dess datering är lite knepigt då stilen anammades i varierande hastighet på olika platser. Inom måleri och arkitektur dök barocka influenser upp tidigt, redan under 1500-talet, medan det inom möbelkonsten dröjde. Svensk senbarock brukar dateras till 1720-1750.

Verdure-tapeten som soffan är klädd i utgörs av ett gobelängmotiv. Motivet är huvudsakligen grönt och föreställer oftas skogsscener som denna. Ofta förekommer även fåglar och andra djur, gärna även med fantasiväsen.

Ni vet hur tokiga vi är i Gunnar Nylunds serie ‘Chamotte’, som han skapade för Rörstrand under 1940-talet. Uppsala Auktionskammare erbjuder inte bara en, utan två stycken exemplar av denna fantastiska vas.

Läs mer om Rörstrand här!

Gunnar Nylund rekryterades till Rörstrand som konstnärlig ledare under 1930-talet. Där skapade han otaliga kreationer. Just Chamotte finns i flera olika färger, storlekar och utföranden - bland annat som vas och lampfot.

Vi går vidare till lite härligt allmoge, som detta hängskåp daterat år 1820 från Järvsö i Hälsingland. Skåpet är bemålat med starka färger med dova undertoner med delvis skuren dekor.

Allmoge är en bred benämning på den rustika stil som var vanligt i bondesamhällets hem mellan åren 1650-1900. Allmogeföremål var ofta tillverkade på den egna gården eller av någon lokal hantverkare. De flesta allmogeföremålen var tillverkade i trä som ofta målades. Stilen har även försökts efterapas under senare år.

Möbeln är även märkt med monogram PJS. Målaren är okänd men har lämnat efter sig flera möbler daterade mellan 1811 och 1819. Detta är alltså det hittills senaste daterade skåpet av denna målare.

Mer 1800-tal hittar ni i detta fantastiska skänkskåp daterat 1804 från Alfta i Hälsingland. Denna med monogram JBM, också med skuren och bemålad dekor.

Detta är endast fem av de 1235 stycken föremål som utgör samlingen inför Uppsala Auktionskammares Kvalitetsauktion. Vi rekommenderar er att ta en titt i katalogen på denna förstklassiga auktion. Det finns ingen tid att förlora, budgivningen är redan igång.

Hitta hela katalogen här!