Om någon tvivlar på auktionsbranschens hälsotillstånd kan jag meddela att den aldrig mått bättre. Särskilt för världens ledande auktionshus, Christie´s, som just klubbat iväg delar ur paret Peggy och David Rockefellers enastående samling med konst och konsthantverk på världens största auktion någonsin.

Stämningen inför auktionen med Peggy and David Rockefellers privata samling var minst sagt uppsluppen. För att inte säga kaotisk.

Budgivare från världens alla hörn satt bänkade i såväl auktionssalen som framför skärmarna och med telefonen i hand. Alla ville ha en del av det legendariska parets privata egendomar och enastående konstsamling.

Och det bästa av allt, att pengarna går till välgörenhet.

En av de mer livfulla budgivningarna gällde målningen av Monet som paret Rockefeller haft hängande under trappen En av de mer livfulla budgivningarna gällde målningen av Monet som paret Rockefeller haft hängande under trappen

Redan den första auktionsdagen hade det klubbats 44 konstverk av några av konsthistoriens mest berömda målare, för dryga 646 miljoner dollar. Auktionen som slog alla tidigare rekord för en auktion baserad på en enda samling, blev en så kallad “white glove”-försäljning, vilket innebär att vartenda konstverk blev sålt. Dessutom till skyhöga priser.

Världens näst dyraste Picasso-målning som klubbats på auktion Världens näst dyraste Picasso-målning som klubbats på auktion

Även om Pablo Picassos målning "Fillette à la corbeille fleurie" från 1905 blev auktionens dyraste målning då den såldes för 115,1 miljon dollar, så var det nog lite av en besvikelse. Utropet var inte angivet men man hade räknat med att den skulle gå en bit över 100 miljoner dollar, med förhoppning om ett betydligt högre slutpris.

Efter en budgivning som började på 90 miljoner dollar föll klubban snart på 102 miljoner dollar före provision inkluderades.

På den tiden då PIacsso-målningen hängde hemma hos tidigare ägare Gertrurd Stein På den tiden då PIacsso-målningen hängde hemma hos tidigare ägare Gertrurd Stein

Men det är klart med tanke på att målningen kostade de tidigare ägarna, Gertrude Stein och hennes bror Leo, 30 dollar när de köpte den 1905 får man nog ändå se det som en god värdeutveckling.

En av Monets berömda näckros-målningar, men med klockren proveniens En av Monets berömda näckros-målningar, men med klockren proveniens

Annat var det när Claude Monets mästerverk som hängde under trappen hos familjen Rockefeller ropades ut. Den kvadratiska oljemålningen "Nymphéas en fleur" från 1914-17 som ropades ut för 50 miljoner dollar steg efter en maratonbudgivning mellan fem budgivare, till ett slutpris på 84,7 miljoner dollar inklusive provision(klubbat belopp 75 miljoner dollar). Målningen ropades in på telefon av Xin Li Cohen, som är ordförande för Christie´s i Asien.

I stort sett varenda målning i samlingen bär på "museikvalitet". Juan Gris målning "La table de musician" är ett av dem I stort sett varenda målning i samlingen bär på "museikvalitet". Juan Gris målning "La table de musician" är ett av dem

En av mina personliga favoriter från auktionen var Juan Gris kubistiska gouache-stilleben "La table de musicien" från 1914. Den delikata målningen nådde långt över förväntan, som inte på förhand var aviserat, men som låg kring 20 miljoner dollar.

Efter en intensiv budgivning landade prislappen på 31,8 miljoner dollar. Till proveniensen hör att paret Rockefeller köpte tavlan 1966 för 45 000 dollar.

Totalt omsatte den första auktionsdagens 44 verk drygt 646 miljoner dollar.

Dagen efter, det vill säga inatt, omsattes ytterligare närmare 120 miljoner dollar då nya världsrekord sattes i och med Art of the Americas Evening Sale då ytterligare konstverk från Peggy och David Rockefeller konstsamling gick under klubban.

Gilbert Stuarts portätt av den amerikanske presidenten är det första av tre som konstnären målade Gilbert Stuarts portätt av den amerikanske presidenten är det första av tre som konstnären målade

Bland annat såldes Gilbert Stuarts portätt av George Washington från 1795 för drygt 11,5 miljoner dollar. Porträttet är det första av tre som konstnären målade föreställande Amerikas mest kända president. Just det här var målat i Philadelphia. Slutpriset innebar ett nytt världsrekord för konstnären.

Världsrekord för konstnären och latinamerikansk konst blev det när Diego Riveras målning såldes på Christie´s Världsrekord för konstnären och latinamerikansk konst blev det när Diego Riveras målning såldes på Christie´s

Även Diego Riveras målning "The Rivals" satte nytt världsrekord för konstnären, men även för latinamerikansk konst när den klubbades för drygt 9,7 miljoner dollar.

Konstverket som införskaffades av Abby Aldrich Rockefeller 1931 gavs senare i bröllopspresent till hennes son David och hans fru Peggy. I decennier har målningen  av den mexikanske konstnären hängt i parets vardagsrum i Maine.

Målningen i paret Rockfellers vardagsrum i Maine Målningen i paret Rockfellers vardagsrum i Maine

Under onsdagen fortsatte auktionens framgång när diverse konsthantverk såldes för 12,36 miljoner dollar mot lägre utropsintervallet på 2,5 miljoner dollar.

Totalt ska cirka 1 400 föremål byta ägare under några veckors tid i en av den mest omfattande auktionerna någonsin.

Trots framgångarna och alla nya världsrekord var nog den allmäna bilden att man förväntat sig ännu högre priser på en del av föremålen.

Men när klubban har fallit för det sista föremålet kan Christie´s (tills idag har man sålt föremål till ett värde av totalt 828 miljoner dollar) summera ytterligare en enorm försäljningsframgång och den otvivelaktigt första platsen som världens ledande auktionshus.

Här kan du läsa mer om auktionen och samlingen!