Veckans första vin är ett bra alternativ till de mycket dyrare spanjorerna vi hittar i Priorat och Rioja. Grundaren till egendomen Francisco Gómez som står bakom vinet är en self-made vinentreprenör utan anrikt producentnamn eller arv från tidigare generationer bakom sig. I ett land med recession och hög arbetslöshet blomstrar vingården som grundades så sent som 2001. Vinet är framställt efter ekologiska och biodynamiska principer samt är dessutom vegancertifierat. Vinet passar utmärkt till årets första köttgryta.

Doft: Härligt fruktig doft fylld av kryddor, mörka bär, plommon och lakrits.

Munhåleupplevelse: Stor varmfruktig och kryddig smak med härligt mörka bär, plommon och örter.

Alkohol: 13,5%, Pris: 69 kr

2014 Francisco Gomez nummer 2255

Veckans andra vin får agera som ett betydligt billigare alternativ till Amarone och Ripasso, bakom vinet står Toscana familjen Piccini vilka för att fira 150 års jubileet av Italiens enande valde att göra ett vin med druvor från olika delar av Italien. Resultatet blev ett vin med varm solmogen frukt och härlig fräschör. Vinet är gjort på druvorna montepulciano från Abruzzerna, nero d'avola från Sicilien, merlot från Venetien och primitivo från Apulien. Detta vin passar med det mesta i matväg, allt från den krämiga gräddpastan, via älgsteken till tacokvällen.

Doft: Stor, väldigt inbjudande doft med solmogna körsbär, plommon och örter

Munhåleupplevelse: Fyllig och kryddig smak, fullkomligen packad med söta körsbär, solmogen frukt och örter.

Alkohol: 14 %, Pris: 89 kr

Piccini Memoro nummer 2392

Dessa rader skrivs i en smällkall vinter, när flåset fastnar i halsen och man längtar efter glühwein för att få kroppen att tina. På vägen från Stockholm passerar jag denna gång Örebro Slott, där landshövding Maria Larsson har mottagning med anledning av hennes 60-årsdag. Min gåva blir naturligtvis en magnum, Carl Jan Röd Bordeaux, av den ädla årgången 2010.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckoslut,

Er tillgivne,

Carl Jan

 

 

Taggar