Rolex: klockor med mystik

Det finns antagligen inget annat klockmärke som är så välkänt som Rolex och det är inte många andra klockor som är lika prestigefulla, exklusivt designade och välförtjänta sitt rykte som en Rolex. Men Rolex är också ett av de mest mytomspunna varumärkena i världen.

Rolex
Rolex
The one and only – Paul Newmans Rolex Daytona
The one and only – Paul Newmans Rolex Daytona

Rolex har ständigt synts på Forbes lista Most Valuable Brands som listar varumärken efter företagens vinster och position i sin bransch där Rolex har en försäljning på ungefär 4,6 miljarder dollar. Några av världens främsta idrottsmän och kändisar bär inte bara uren, men skriver också under på klockornas kvalité och värde. Det är inte ovanligt att se en Rolex på handlederna till racerförare, idrottsmän, vetenskapsmän, astronauter och andra upptäcksresande i och med urens korrekthet och tålighet i de mest extrema förhållandena. Att köpa en Rolex är inte att bara köpa en klocka, det är en investering vars värde bara ökar med tiden.

Den dyraste klockan någonsin såld på auktion är en Rolex som tillhört skådespelaren Paul Newman som blivit både en ikon och namngivare åt världens mest populära Rolexklocka: Rolex Daytona.

Läs mer om kändisuret här.

Men vad gömmer sig egentligen bakom de eleganta urtavlorna - förutom ett precist urverk? Rolex är känt som ett varumärke av högsta kvalitet, precision och lyx men Rolex är också lite utav ett mysterium. Här är några av de mer mystiska aspekterna av varumärket och mytomspunna historier där en Rolexklocka figurerat.

Rolexklocka under produktion.
Rolexklocka under produktion.

Mysteriet kring namnet 

Det här är en av de mest obskyra delarna i varumärkets historia. Namnet rullar fint på tungan och påkallar självaste essensen av lyx. Men varför Rolex? Var kommer det ifrån och vad betyder det?

Enligt märkets egen historia var det grundaren Hans Wilsdorf som letade efter ett namn som var kort och enkelt att lägga på minnet oavsett vilket språk man talade. Och självklart något som såg bra ut på urtavlor. Wilsdorf försökte kombinera bokstäver ur alfabetet på alla möjliga vis, utan att lyckas hitta det perfekta namnet. Men en dag, när han färdades med häst och vagn genom Londons gator ska en ande ha viskat "Rolex" i hans öra.

Hans Wildorf, Rolex grundare
Hans Wildorf, Rolex grundare

Men det är inte den enda historien bakom namnet. Klockexperten Gene Stone berättar i sin bok The Watch att namnet är en förkortning av den franska frasen "horlogerie exquise" som på svenska betyder "utsökt urverk" eller "horologisk excellens". Ett annat rykte menar att Wilsdorf ska ha valt namnet för att det påminde honom om ljudet av en tickande klocka, enligt en uppsats i NYUs Stern Business School Newsletter. Oenigheten kring namnets ursprung bidrar till mystiken runt varumärket - och det är bara början på en lång rad mystiska historier.

Schweizisk precision men ingen schweizare 

Rolexklockor marknadsförs ofta vara gjorda med schweizisk precision men vi kan berätta att Rolex blev schweiziskt först 14 år efter att det grundades i London av tyskfödde Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis. Företaget fick sitt certifikat Swiss Certificate of Chronometric Precision av Official Watch Rating Centre i Bienne 1910, nio år innan de flyttade till Genève 1919. Sedan flytten har urmakarna refererats till som schweiziskt, trots det brittiska ursprunget.

Rolex huvudkontor i Genève
Rolex huvudkontor i Genève

Innovtörern

Lyx och innovation går inte alltid hand i hand. Men Rolex är en sann innovatör. Rolex är den första urmakaren som introducerade ett självuppdraget ur som de döpte till "perpetual chronometer". Först var urmakarna även med vattentäta och vattentåliga klockor som testades med batyskafen Trieste, en undervattensmaskin som hade en Rolexklocka monterad på utsidan av farkosten när den gjorde sin färd 1960 till jordens djupaste punkt, Marianergravens botten, 10 911 meter under havsytan.

Rolex Deep Sea Special och batyskafens cockpit
Rolex Deep Sea Special och batyskafens cockpit

Först var Rolex även med att ha en automatisk kalender samt att visa två tidzoner samtidigt vilket gjorde klockorna eftertraktade bland piloter.

Rolex var också först med att skapa klockor specifikt designade för att motstå extrema väderförhållanden. År 2005 blev de först med att introducera en keramikram som inte kan repas och vars färg inte bleknar efter att ha blivit exponerad för UV-ljus, vilket gjorde klockan till en av de mest populära klockorna bland professionella idrottare.

Rolex ledtråd i mordgåta 

En av de mest intressanta mysterierna måste ändå vara när en Rolexklocka blev en nyckelledtråd i en mordhistoria. År 1996 hittades en kropp av en fiskare i Engelska kanalen, det enda identifierbara föremålet var en Rolex. Alla Rolexklockor graveras med ett serienummer och servicemärkning vilket hjälpte polisen att identifiera klockans ägare, Ronald Platt. Tack vare klockans kvalitet kunde polisen avgöra både datum och dödstid baserat på klockans rörelse. Bevisen ledde polisen till Platts affärspartner som var efterlyst i Kanada för bedrägeri, stöld och pengatvätt.

Det här är bara några få av många mysterier som har med urmakaren att göra och det finns säkerligen många fler historier där ute. Kanske är Rolex ett av de mest mytonspunna varumärkena i världen. Och kanske är det anledningen till varför klockorna är så eftertraktade.

Sök bland tusentals Rolexklockor på auktion och hitta ditt mysterium!