Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

Faktum är att så många som fyra av tio svenskar inte är helt nöjda med hur deras hem är inredda idag. Kanske är det också därför som hela 55 procent av svenska folket planerar att göra om i sina hem under våren. Störst behov av förändring har sovrummet, framförallt när det kommer till att vårstäda. Var femte svensk (19 %) anger att just sovrummet är i störst behov av rensning, tätt följt av arbetsrummet (18 %) visar Blockets undersökning.

– Det är i rummen där vi vill söka ro för arbete eller vila som vi tycker behöver rensas ut. Våren är en bra tidpunkt att sälja vidare sånt man inte längre har användning för och skapa mer fria utrymmen. Nu säljs var tredje sak inom ett dygn på Blocket, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Hur tycks då svenskarna vilja inreda sina hem? Sett till vad som söks mest på Blocket inom kategorin Möbler och Heminredning är det följande inredningsstilar som just nu toppar listan:

1. Retro

2. Gustavianskt

3. Rokoko

4. Antikt

5. Industri

6. Art Deco

7. Engelskt

8. Shabby chic

9. 50-tal

10. Dansk Design

A cozy bedroom A cozy bedroom

Ett av de populäraste materialvalen är sammet, som även var en av de största trenderna under 2016. Marmor och rotting är också trendigt, där det bland annat söks mycket efter rottingsoffor, rottingfåtöljer och rottingbord. Även träslag är populärt som materialval, vilket framförallt ses inom bord och stolar på Blocket. Här söker många efter olika träslag som teak, furu, ek eller björk.

Bland stilarna inom soffor och soffmöbler är sammet men även retro populärt. Många söker efter soffmodeller som Howard, Chesterfield men även Ikeas populära Ektorp. I kategorin belysning är det designvarumärken som Flos, Kartell och Svenskt Tenn, liksom designklassiker som PH-lampan och bumlingen som toppar söklistorna.

Retro, sammet och linne är framförallt populärt när det gäller hemtextil och prydnad och även här letar många efter varumärken som Svenskt Tenn, Lexington, Gant, Himla, Skultuna och Marimekko.