Svenskarna köper allt mer på auktion och att köpa begagnat tycks särskilt locka den yngre generationen. Den stora fördelen med onlineauktioner är förstås det enorma utbud av föremål som finns att tillgå, oavsett var i världen man befinner sig. Bara hos de auktionshus som finns listade hos Barnebys finns det just nu över en halv miljon föremål att botanisera bland, som man dessutom kan buda på närsomhelst på dygnet.

Onlineauktioner lämpar sig särskilt bra för dig som vet vad du är på jakt efter och vill göra ett bra klipp. Det är dessutom enkelt att buda på onlineauktion. Genom Barnebys ser du direkt hur många objekt som finns tillgängliga av det du letar efter. För att än mer underlätta jakten på drömföremålet kan man genom rullmenyn "Sortera efter" välja i vilken ordning träffarna ska visas: från lägsta till högsta pris, från kortaste till längsta tid kvar på auktionen eller efter relevans. På så vis hittar man snabbt föremål med låga utropspris liksom auktioner som snart löper ut, där man med fördel kan lägga ett bud i sista minuten.

Det är oftast i slutet av en auktion som budgivningen på allvar tar fart och det är också då som chansen att vinna är som störst. Lägger man ett bud under auktionens sista minut förlängs ofta budgivningen med 2-3 minuter. Då hinner den som bjuder emot få både en påminnelse och ytterligare tid till att gå in och bjuda emot. Lägger man däremot ett bud en och en halv minut innan tiden löper ut förlängs inte auktionen per automatik, vilket ökar dina chanser att vinna eftersom motparten förhoppningsvis inte hinner lägga ett nytt bud innan auktionen avslutas.

Det kan dock vara smart att redan från början bestämma hur högt du är beredd att gå och därefter lägga ett maxbud. Budbetjänten tar då hand om budgivningen åt dig, men lägger aldrig ett högre bud än nödvändigt eller mer än ditt maxbud. Om någon lägger ett högre bud på samma föremål som du bjudit på får du automatiskt en påminnelse via mail eller sms och kan därefter ta ett beslut om du vill lägga ytterligare ett nytt bud eller stanna. Inför auktionens slut brukar vanligtvis också ett mail skickas ut som påminner om att budgivningen snart går mot sitt slut.

Det är lätt att dras med i budgivningen men tänk också på att det i många fall tillkommer provision och avgifter ovanpå slutpriset. Detta skiljer sig något mellan olika auktionshus, så ta dig tid att läsa igenom auktionshusens särskilda villkor.

Bra att veta! 

Utropspris, kan ses som en sorts riktmärke till vad föremålet är värt samtidigt som det även fungerar som lockpris för att få igång budgivningen. Utropspriset bestäms av auktionshusets experter och tjänar som vägledning åt budgivarna.

Startpris, är den summa utifrån budgivningen startar. Det är inte en värdering av föremålets värde utan fungerar snarare som lockpris. Startpriset är ofta satt till 50 eller 100 kronor.

Bevakningspris även kallat acceptpris, är ett minimibelopp som auktionshuset tillsammans med säljaren på förväg har bestämt. Når inte budgivningen upp till det utsatta bevakningspriset säljs inte föremålet. Bevakningspriset är dolt för budgivarna men uppgår oftast till ca 80% av utropspriset.

Maxpris, är det högsta pris du kan tänkas vilja lägga på ett föremål och detta kan anges redan från start. Auktionshusets budbetjänt kommer lägga bud åt dig upp till ditt maxbud om du blir överbjuden. Om ditt maxbud är lägre eller lika med bevakningspriset kommer ditt maxbud att läggas direkt.

Återrop, sker om budgivningen inte når upp till bevakningspriset, vilket innebär att föremålet går tillbaka till säljaren.

 

Vad är din upplevelse av att köpa och sälja på auktion? Dela dina erfarenheter med oss!