Jag säger "Äntligen!" varje år, när den klassiska konsten och konsthantverket fyller visningssalarna hos auktionshusen. Samma gäller i år. Har svårt att rå för det, men den blandning av estetik, kvalitet, formgivning och historia som sköljer över mig är svårslagen.

När man betänker att Stockholms Auktionsverk auktionerat ut föremål i 344 år, inser man hur mycket skatter som sålts under årens lopp.

Bara under mina år i branschen har jag sett åtskilliga svenska och internationella mästerverk klubbas iväg för rekordpris.

Vem vet kanske är dags igen, den 5-6 december då världens äldsta auktionshus säljer verk av Giovanni Biliverti, Henri Matisse, Peder Mønsted samt ett originalmanuskript från Albert Einstein.

Bland mina givna favoriter hör två bilder av John Bauer.

Tyvärr gick han bort redan 36 år gammal i en drunkningsolycka när ångbåten Per Brahe förliste. Även John Bauers vackra hustru Esther Ellqvist-Bauer och deras son Bengt Olov omkom i det iskalla vattnet i Vättern, utanför Hästholmen.

Jag är förvånad över att inget större museum ännu har gjort en omfattande utställning med John Bauers magiska sagovärld. Åtminstone inte i modern tid. Och åtminstone inte vad jag vet. Det är helt klart dags!

Frågan är, törs den svenska publiken börja köpa äldre mästare eller är det Karin Broos och Lars Lerin som gäller?

Ett annat av auktionens toppnummer är Henri Matisse teckning "Lisette" från 1929. Teckningen såldes på 1970-talet av Galerie Dina Vierny i Paris på 1970-talet till den finske konsuln Simo Kuntsi.

Lisette Clarnète var Henri Matisses favoritmodell under åren 1928-33, då hon delvis arbetade som sköterska åt Henris hustru men även som assistent i Matisse ateljé.

Örhängena i 18k vitguld med diamanter som avslutas med två vackra droppar av jade är tillverkade av W.A. Bolin 1937. Utropet är 40-50 000 kronor.

Armbandet i 18k vitguld och diamanter på bilden ovan ropas ut för 100-110 000 kronor.

Den stora vackra antika Kerman-mattan från sekelskiftet 18/900 har en spännande proveniens som finns att läsa om här!

Den vackra servisen beställdes av viceamiralen Carl Johan Wirsén omkring 1812, vilket inbär att det var en av de sista serviserna som nådde Göteborgs Hamn med Svenska Ostindiska Kompaniet.

Här kan du även läsa om originalmanuskriptet av Albert Einstein som förhoppningsvis hamnar på Nobelmuseet i framtiden!

Här hittar du hela katalogen till Stockholms Auktionsverks Important Sale Fine Art & Antiques!