Onsdag den 24 oktober ser repertoaren lite annorlunda ut på Kungliga Operan. Barnebys kommer i ett samarbete med Operan och Stockholms Auktionsverk inta den strålande Guldfoajén tillsammans med ett femtiotal föremål från Operans arkiv, vilka kommer auktioneras ut till välgörande ändamål.

ntqgj14wcamllvjhxkmr ntqgj14wcamllvjhxkmr

Unik välgörenhetsauktion

De femtio utropen består av trettio klädesplagg och femton föremål från olika opera- och balettuppsättningar utöver fem upplevelser. Bland annat kommer det finnas klänningar som burits av inga mindre än Sveriges riktiga prinsessor, Askungens vagn (i helt fungerande skick!), drömlika tutus och en fullskalig Pegasus.

Operan har tidigare haft utförsäljningar av kostymer och rekvisita, vilka alltid är välbesökta, nu senast i september. Nästa vecka är det dock dags för de mest exklusiva objekten att säljas, på en välgörenhetsauktion i Operans anrika lokaler. Auktionsförrättare är Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe.

Se föremålen på Operan

Föremålen finns att se fysiskt på Operan från och med fredag 19 oktober, där de visas i foajén och trapphuset. Utöver det kommer de förstås att visas på Barnebys.

Fram till auktionen finns möjlighet att buda online hos Stockholms Auktionsverk fram till klockan 17.00 den 24 oktober. Efter det är det bud i salen samt telefonbud som gäller, vilka får avgöra kvällens buddueller.

Syftet med auktionen är att samla in pengar till initiativet Unga på Operan. Operan finansieras framförallt av statliga medel men för att verksamheten ska kunna ägna sig åt att främja kulturen bland unga och bland annat bjuda in barn och ungdomar som annars kanske är helt oinvigda operabesökare, behövs ytterligare resurser.

"Det är ett unikt tillfälle att köpa kulturföremål från några av Operavärldens mest betydelsefulla uppsättningar. Föremålen som auktioneras ut är av fantastisk kvalitet och hantverk designade av exempelvis Lars Wallin, och burna av några av våra mest hyllade ballerinor och operasångare genom tiderna," säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys.

Robe à la Français från operan Så luras en lärare 1996. Utropspris 6000 kronor. Robe à la Français från operan Så luras en lärare 1996. Utropspris 6000 kronor.

Unga på Operan

Utöver Operans övergripande uppdrag att bidra till vårt gemensamma kulturella scenkonstarv arbetar Operan aktivt med att tillgängliggöra scenkonsten för barn och unga genom initiativet Unga på Operan.

Både genom föreställningar för barn och unga samt att bjuda in unga till att utöva kultur skapar Operan förutsättningar för att kulturen ska spira och utvecklas bland yngre generationer.

Föreställningar, allt från allkonstverk för bebisar till opera för högstadieelever, är bara ett av stegen i att sprida operakulturen. Operahuset på Gustav Adolfs Torg är också plats för aktiviteter som kostymprövningar och visningar. Unga på Operan samarbetar även med skolor i både längre och kortare projekt som ett led i deras pedagogiska verksamhet.

Anna Karinsdotter, konstnärlig chef på Unga på Operan säger “Det är via konsten vi kan reflektera över hur det är och vad det är att vara människa”.

Läs mer om Unga på Operan här

Operan Rigoletto hade premiär den 12 september 1987 på Kungliga Operan. Design Agneta Skarp och regi Georg Malvius. Klänning i blått råsiden med metallbandsbesättningar. Buren av Prinsessan Madeleine 2001 på Kungaparets silverbröllopsfest. Storlek medium. Utrop 4-5 000 kronor Operan Rigoletto hade premiär den 12 september 1987 på Kungliga Operan. Design Agneta Skarp och regi Georg Malvius. Klänning i blått råsiden med metallbandsbesättningar. Buren av Prinsessan Madeleine 2001 på Kungaparets silverbröllopsfest. Storlek medium. Utrop 4-5 000 kronor

Kunglig proveniens

Två av de kostymer som auktioneras ut från operan Rigoletto har burits av de svenska prinsessorna på Kungaparets silverbröllopsfest år 2001. Rigoletto hade premiär år 1987 med kostym av Agneta Skarp. Klänningen Prinsessan Madeleine bar är sydd i blått råsiden med metallbandsbesättningar, medan Kronprinsessan Viktoria bar en rosa brokadkjol med bandbesättningar och korsetterat liv sytt av en indisk sari.

En av operavärldens mest uppskattade dramer någonsin är Richard Wagners tetralogi Ringen, bestående av de fyra musikdramerna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

Operan senaste uppsättning var år 2007, från vilken flera av auktionens spännande föremål kommer, som dessa fem tavlor från Ragnarök. Budgivningen kommer att starta på 10 000 kronor för respektive målning.

Den som föredrar dramats första del, Rhenguldet, kan istället lägga ett bud på operans titelobjekt – guldet från floden Rhens botten. Uppstättningens scenografin gjordes av Bente Lykke Möller och tackorna är signerade av operasångerskan Nina Stemme. Budgivningen startar på 3000 kronor.

Kvällens paradnummer

Sagan fortsätter då Askungens vagn från 1991 års balett ska klubbas iväg. Vagnen är ett exempel på det enastående hantverk som varje år utförs i Operans verkstäder.

Scenografin gjordes av David Walker och koreografin av Sir Frederick Ashton. På bild syns dansarna Marie Lindqvist och Anders Nordström. Vagnen kan bli din för 100 000 kronor.

Askungens vagn. Ur balletten Askungen som hade premiär den 20 april 1991. Utropspris 100 000 kronor. Askungens vagn. Ur balletten Askungen som hade premiär den 20 april 1991. Utropspris 100 000 kronor.

Vad är väl en bal på slottet?

Antagligen helt fantastisk, men ändå ingenting mot en välgörenhetsauktion på Operan.

Om du som oss drömmer om en exklusiv kväll i Guldfoajén ackompanjerad av champagne, uppträdanden och en auktion med kulturskatter utan dess like kan du vara med i Barnebys tävling där vi lottar ut platser till kvällens begivenheter! Skicka in din motivering till tavling@barnebys.com för att vara med och tävla om ett kuvert till dig och en vän den 24 oktober.

Vi lottar ut två biljettpaket à två kuvert (värde 2000 kronor) och behöver din motivering senast den 20 oktober.

Här hittar du hela katalogen!