På Bonhams auktion The Marouf Collection Part II i London den 2 maj 2013 såldes ett mycket sällsynt föremål med svensk anknytning. Det är ett föremål ur den viktiga och mycket prestigefulla gåva som vår dåvarande drottning Ulrika Eleonora och kung Fredrik I fick 1734 av den polske kungen August III.

Gåvan bestod av en te, kaffe och chokladservis till drottningen och en bordsservis tillsammans med ett par praktfulla vaser samt en snusdosa var i porslin från Meissen med bemålad dekor av riksvapnet samt olika scener. En av dessa snusdosor är nu till försäljning på Bonhams.

På ena sidan av den fantastiska snusdosan som mer påminner om en liten skål i formen föreställer det utsökta detaljerade måleriet det svenska riksvapnet uppburet av två mäktiga lejon stående på en förgylld konsol. Den motsatta sidan är dekorerad av scen med välklädda handelsmän stående vid deras dyrbara varor. I bakgrunden skymtar byggnader och handelsfartyg.

Utropet kan tyckas väl tilltaget för en liten skål med sina 40-60 000 pund, men det är definitivt ett musealt föremål som borde hör hemma både på Kungliga Slottet och på Nationalmuseum, såväl som på utländska museer och i internationella samlingar.

 

 

Taggar