1 1

När det amerikanska auktionshuset Stack’s Bowers håller auktion rör det sig om allt annat än småslantar. I slutet av februari kommer flera mycket sällsynta sedlar från 1800-talets USA att byta ägare på Stack’s Bowers numismatikauktion. Av de mycket få “regnbågssedlar” (Rainbow notes) daterade år 1869 som existerar kommer nu nio att auktioneras ut. Tillsammans förväntas sedlarna landa på 4-6 miljoner dollar.

Dessutom kommer ett silvercertifikat (värt 1000 dollar då det trycktes) att auktioneras ut. Silvercertifikatet är en typ av representativ valuta som tryckes i landet mellan år 1878-1964, varav endast två exemplar fortfarande existerar.

Den mest värdefulla sedeln som auktioneras ut av Stack’s Bowers är det 1000 dollar-silvercertifikat som pryds av William Marcy daterad år 1891. Just det här certifikatet har tidigare sålts för en rekordsumma år 2013 då klubban föll på 2,6 miljoner dollar. Det är det ena av två kända existerande exemplar. Det andra ägs av Smithsonian Institution, en amerikansk forskningsinstitution i Washington. William Marcy, som pryder sedeln, var en amerikansk demokratisk politiker och advokat. Mellan år 1945-49 tjänade han som krigsminister. Silvercertifikatet tros landa på mellan 2-3 miljoner dollar.

Denna 1000 dollars-sedel från år 1869 (värd nästan 20 000 dollar) är den enda regnbågssedeln som fortfarande befinner sig i privat ägo. På sedelns vänstra sida ses Christopher Columbus i sitt arbetsrum medan den högra sidan pryds av DeWitt Clinton, som tillsammans med George Clinton var det demokratiska partiets ledare i staten New York. Sedeln, som är i oklanderligt skick finns även den kvar i endast två exemplar, varav den andra finns på Chicagos Federal Reserve Bank. Numismatiker från världen alla hörn lär slåss om sedeln den 28 februari, eftersom att en sån här chans är en på miljonen. Regnbågssedeln har ett uppskattat pris på 1,5-2,5 dollar.

Stack’s Bowers kommer inte bara auktionera ut värdefulla 1800-talssedlar, utan flera dyrbara mynt från århundradet kommer att säljas. Bland dessa återfinns ett mynt med namnet 1879 four-dollar gold Stella, vilket introducerades i syfte att skapa ett internationellt myntsystem och ett hundratal mynt producerades. För valutasamlare är detta mynt ett viktigt inslag i den amerikanska samlingen.

Detta ovanliga mynt från år 1875 kallas half eagles och producerades i endast tjugo exemplar, varav endast fem fortfarande befinner sig i privat ägo. Då det sällan dyker upp på auktion, runt vart tionde år, genererar de ofta höga slutpriser. Medan framsidan pryds av frihetsgudinnan återfinns en majestätisk örn på dess baksida.

Samtliga av dessa sedlar och mynt kommer att säljas på Stack’s Bowers den 28 januari. Här hittar du husets alla utrop.