Odödlighet var ett ämne som länge upptog Salvador Dalís tankar, vilket också återspeglades i hans konst. År 1958 i en intervju med Mike Wallence säger Dalí att han tror på döden, men inte hans egen, den tror han är omöjlig. Samtidigt uttrycker han en rädsla för döden. Kanske var det just rädslan som var upphov till verket "Dix Recettes d'Immoralité" och hans outtröttliga intresse för odödlighet?

Det gjordes 210 upplagor av "Dix Recettes d'Immoralité" och en av dem finns nu på det spanska auktionshuset Duran. Verket innehåller torrnålsgravyrer, seriegrafier och tredimensionella föremål samlade i en plexiglasväska med ett handtag föreställande en telefonlur och lås i form av stekta ägg.

Flera av verken i väskan föreställer eller har kopplingar till vetenskapens värld med avbildningar av DNA molekylen i sin dubbelhelix. Salvador Dalís fascination för vetenskapen var stor och odödligheten hade enligt konstnären sin grund i genetik. Det sägs att det stora intresset för vetenskap väcktes ur tiderna av vetenskaplig framgång som Dalí själv fick uppleva och han var alltid à jour med de senaste vetenskapliga upptäckterna.

Väskan som har ett utropspris på 115 000 kronor kan nu bli din. Auktionen hålls den 26 oktober 2017 hos auktionshuset Duran i Madrid. Auktionen innehåller, utöver Dalís receptväska, konst, skulpturer, klockor och smycken. Alla föremål kan du se här.