...ryktena stämmer om att det finns ytterligare en målning som dessutom är i bättre kondition än "Salavator Mundi" i en slottssamling i Skottland.

Härom dagen färdades ryktena om att Leonardos "Salvator Mundi" köptes av Louvren i Abu Dhabi. Personligen var jag skeptisk. Mest med tanke på hur själva budgivningen gick till (läs längre ner i texten). Istället visade det sig att det var den arabiske prinsen Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud som ropade in världens dyraste målning på uppdrag av den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salman. Prins Bader som är en av kronprinsens Mohammeds bästa vänner ropade in tavlan av Leonardo da Vinci för otroliga 450,3 miljoner dollar för några veckor sedan, för att deponera den hos det franska museets filial. Avslöjandet skedde sedan The New York Times gjorde en kartläggning över prinsens vidlyftiga leverne.

Arabisk prins köper "sista da Vinci-målningen"

För några veckor sedan såldes världens dyraste målning, "Salvator Mundi" av Leonardo da Vinci, på auktion för närmare 4 miljarder kronor. Bland alla olika budgivare i form av konstsamlare och museer världen över, var det världens främsta konstmuseum som drog det längsta strået.

Köpare var inte helt oväntat Louvrens filial i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraterna. Trodde man, åtminstone till härom dagen, efter att ett något kryptiskt tweet lagts ut av museet. Några timmar senare avslöjades dock den egentliga köparen.

Det som fick vissa, inklusive undertecknad, att ifrågasätta huruvida det verkligen var det förhandstippade museet som köpte målningen var på grund av hur budgivningen gick till.

[youtube id="lN-n0_Sf5cE"]

Den utdragna budgivningen som tog hela 19 minuter avslutades nämligen med att museet höjde budet från 370 miljoner dollar till 400 miljoner dollar på ett bräde. På ren svenska innebar det alltså att man höjde budet med närmare 260 miljoner(!). Att höja ett bud med en kvarts miljard kronor kan ju av vissa uppfattas som något oansvarigt med tanke på att ett museums normala medel är någon annas medel, direkt eller indirekt...

Vad som däremot var oväntat var hur tillkännagivandet ägde rum. Istället för en uppmärksammad presskonferens la man ut ett meddelande på arabiska, engelska och franska på museets twitterkonto. Däremot var informationen inte glasklar. Det var inte heller Christie´s svarande tweet där man gratulerade Louvren i Abu Dhabi

Försäljningen har inte varit helt okontroversiell då målningen figurerat i en av den största konsthärvorna någonsin. Här kan du läsa mer om den anmärkningsvärda härvan som ställs på sin spets efter försäljningen av "Salvator Mundi"! 

I Louvrens samlingar i Paris finns redan flera verk av den italienska mästaren där bland annat världens troligtvis mest värdefulla målning, "Mona Lisa", hänger inglasad i ett särskilt rum. Nu får den småleende "La Gioconda" sällskap. Om än på Louvrens filial i Förenade arabemiraterna.

Det spektakulära museet som öppnade för allmänheten bara för en månad sedan har på kort tid blivit ett av världens främsta museer sett till digniteten på verken som ingår i samlingarna. Men det har förstås kostat en hel del. Inget annat museum har haft en så hög budget för inköp av konst och konstföremål som Lovren Abu Dhabi.

Nästnästa år, 2019, kommer Louvren att ha en omfattande utställning med Leonardo da Vincis måleri, där man kan tänka att "Salvator Mundi" kommer att ha en framträdande plats.

Här kan du läsa mer om den sensationella försäljningen! 

Vem var Leonardo da Vinci?

Leonardo Da Vinci föddes år 1452 i den lilla staden Vinci utanför Toscana. Redan som liten börjar han visa begåvning inom flera skilda områden, såsom musik och poesi. Familjen flyttar så småningom till Florens, som under den här tiden är en stor konstmetropol. Hans kulturella intressen leder till att han som 14 åring sätts i lära hos Andrea del Verrocchio, som var en ledande skulptör, målare och guldsmed.

Leonardo stannar i Verocchios lära i sju år och under denna tid är han med och målar målningen "Jesu Dop" som idag hänger på Uffizierna i Florens. Denna målning imponerar stort på hans lärare Andrea del Verrocchio, som svär att själv aldrig måla mer. Tre år senare, år 1472, vid en ålder av 20 år blir Leonardo mästare och medlem i S:t Lukasgillet.

Mannen med tio mäns begåvningar

Under den här tiden har renässansen tagit sin början och därmed utvecklas ett nytt tankesätt. Det innebar att ju fler saker man kunde desto bättre, och allra helst skulle man vara riktigt bra på allting. Leonardo Da Vinci var en av renässansen största män och anses ha varit ett universalgeni. Han kallades ibland för ”Mannen med tio mäns begåvningar”. Ett smeknamn som han till allra högsta grad levde upp till.

Samtidigt som han fortsatte att utveckla sitt måleri, studerade han också astronomi, teknologi, mekanik, anatomi, biologi, zoologi, ornitologi, paleontologi, botanik, matematik, geometri och fysik. Dessutom var han skulptör, vatteningenjör, instrumentmakare, maskin-, militär- och civilingenjör. På många sätt var han före sin tid och ritade samt utvecklade uppfinningar som en dykardräkt, en pyramidformad fallskärm och en slags helikopter, med segel som var tänkt att rotera.

Leonardo da Vinci - en uppfinnare inom måleriet

Inom måleriet var Leonardo da Vinci nyskapande och utvecklade en ny teknik, så att färger och nyanser smälter samman, så kallad "sfumato". De mjuka övergångarna mellan ljus och skugga gör att ögat inte kan urskilja enstaka linjer och färgytor åt. Han uppfann även en ny sorts färg, med vilken han målade "Nattvarden". Han experimenterade här med en ny sort oljetemptura som målades på torr puts, istället för våt puts, som man vanligtvis gör i freskmåleri. Tyvärr visade sig denna teknik inte vara så bra och målningen började förfalla redan under Leonardos tid.

Hovmålare i Milano

Leonardo är kanske främst känd för "Mona Lisa", numera på Louvren i Paris, och "Nattvarden", i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano . År 1482 far da Vinci till Milano där han började arbeta för Lodovico Sforza, hertig av Milano. Han verkar som hovmålare, skulptör, arkitekt och arméingenjör fram till familjen Sforzas fall 1499.

Under denna tid får han i uppgift att måla "Madonnan i grottan" och "Nattvarden" för klostret Santa Maria delle Grazie. "Nattvarden" är en muralmålning som skapades 1495-1498 och föreställer Jesus sista måltid. Denna målning beskrivs som en av högrenässansen idealmålningar.

Självporträtt, genomsnittsnäsan och det mystiska leendet

Det har länge forskats kring världens mest berömda målning "Mona Lisa". Vissa tror att "Mona Lisa" är en avbildning av Leonardo som kvinna. Andra menar på att "Mona Lisa" är ett porträtt utfärdat med hjälp av en studie av en stor samling kvinnor, och att målningen är resultatet av ”medelkvinnan”. Man menar alltså på att Leonardo har mätt varje kvinnas mun och sedan målat dit den genomsnittliga storleken av en mun. Medan ytterligare andra menar att det föreställer Lisa Gherardini eller "La Gioconda" som hon kom att kallas.

Här kan du läsa mer om avslöjandet om hemligheten bakom Mona Lisa!

Arbetet med att måla "Mona Lisa" pågick mellan 1503-1506, men munnen fortsatte han att måla på under ytterligare ett par år, och man anser att målningen först avslutades 1517.

Leonardo var inte alltid så uppskattad i sitt eget hemland, Italien. De sista åren av sitt liv bodde han därför i Frankrike, där han var djupt beundrad. Leonardo Da Vinci dog 1519 i Amboise i Frankrike.

Auktionsfynd blev världens dyraste målning

Leonardo da Vincis målning "Salvator Mundi" som hängt i tre engelska kungars samlingar innan den "försvann" och dök upp på en liten auktion i USA, är det senaste verket som sålts av konstnären Leonardo da Vinci. Prislappen för målningen blev 450 miljoner dollar inklusive Christie´s köparprovision vilket motsvarade cirka 3,8 miljarder kronor när den såldes i mitten av november 2017.

Här kan du se tidigare slutpriser på verk av Leonardo da Vinci!