Vem som blir marknadsledaren som sålt flest objekt till högst priser återstår att se, men förhandstippade efter att ha sett årets avslutande auktioner är Bukowskis mycket tack vare vårens och höstens olika samlingar av klassisk konst och antikviteter.

En av samlingarna som avslutar auktionsåret är försäljningen av fem konstverk ur affärsmannen och filmproducenten J.E Safra Collection, med flera av våra mest kända konstnärer representerade. I en kamp där flera svenska och utländska auktionshus varit inblandade drog Bukowskis till slut det längsta strået.

Här kan ni läsa mer om samlingen!

Ett verk som redan sålts ur Safra-samlingen är Vilhelm Hammershøis målning "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" som såldes för motsvarande 40 miljoner kronor på Sotheby´s, vilket var nytt världsrekord för Hammershiös konst. Läs mer här! 

Flickan i förgrunden sitter försjunken i tankar samtidigt som hon ror båten mot land. Hennes hår är dolt av en vit sjal med rött bräm som färgas rosa och ljusblå av reflexerna från det stilla vattnet och landskapet omkring. Målningen ropas i 1,5-2 miljoner kronor.

Efter den enormt omfattande förfalskningshärva av inte minst finskt måleri som varit aktuell de senaste åren är proveniensen viktigare än någonsin. Målningen som bland annat ställdes ut redan 1886 i Helsingfors och i Paris året därpå målades på beställning av konsthandlaren Bulla i Paris för Roland Knoedlers räkning i New York. Till Sverige kom den med en svensk diplomatisk tjänsteman innan den dock upp hos Fritzes Kungl. Hovbokhandel i Stockholm där den nuvarande ägarfamiljen förvärvade målningen 1935. Utropet är  2,8-3,5 miljoner kronor.

Från Näs Herrgård i Rö socken kommer tre möbler av snickaremästare Georg Haupt. Möblerna beställdes av krigsrådet Carl Eric Wadenstierna när han lät renovera Näs som han förvärvat 1773. Två år senare levererade Haupt flera möbler till sin beställare som får anses mycket trendkänslig i en brytningstid då rokokon ersattes av det gustavianska stilidealet.

Dessvärre stals kannan för flera år sedan för att dyka upp i Polen. Efter det har den letat sig till Bukowskis då försäkringsärendet redan är uppklarat och församlingen hade köpt en annan kanna. Nu har man därför möjlighet att ropa in den till julens glöggbjudningar för 100-150 000 kronor.

Även de två elefanterna i famille rose-porslin från Qingdynastin från Kina har god proveniens, de kommer från den svenska affärsmannen James Kiellers samling som med åren kom att omfatta hela 2 500 föremål. Utropet är 750-800 000 kronor.

Årets sista auktion på Bukowskis rymmer såväl klassiska som moderna föremål. Ett av de internationella toppföremålen den italienska konstnären Lucio Fontanas keramiska konstverk "Concetto Spaziale" från 1964-65. Nuvarande ägare köpte skulpturen på 1970-talet, och verket är registrerat hos Fondazione Lucio Fontana, Milano, under arkivnummer 176/7. Utrop är 1-1,5 miljoner kronor.

Flera pärlor på höstens klassiska auktioner

Det ska kanske förtydligas att man behöver en relativt välfylld plånbok ändå. Men siktar man inte på en naken Zornkulla för flera miljoner så finns det en mängd fina föremål i prisnivåerna 10-30 000 kronor. Här är några.

Den perfekta julklappen för den som vill vara unik. Örhängena med lavakaméer i 18K guld. Utrop 4-6 000 kronor.

GAN:s mytologiska scen är troligtvis utförd mellan åren 1925 och 1930. Den lilla gouachen är i fulländad Swedish Grace och ropas i 20-25 000 kronor.

Se hela katalogen från Bukowskis!