På Lauritz.com i Örebro säljs imorgon ett sängmöblemang formgivet av Axel Einar Hjorth. Möblemanget, ur den raffinerade möbelserien Åbo, köptes av den kända cirkusdrottningen Baptista Schreiber på tidigt 1930-tal när hon tillsammans med maken Chuy Mijares satte upp sin cirkus i Karlskoga. Det enda som saknas ur möblemanget är en spegel som enligt uppgift ska hänga på ett äldreboende i Karlskoga.

Axel Einar Hjorth är ständigt i ropet för hans utsökta formgivning av det som kommit att kallas Nordisk Klassiscm och Swedish Grace.

Men så har det inte alltid varit. Efter att ha varit chefsarkitekt under elva år på Nordiska Kompaniet där han bland annat tillverkat möbler till bröderna Kreuger och utställningen i Barcelona 1929, fick han utstå allt hårdare kritik under 1930-talet då många ansåg att han var för exklusiv i sin smak.  Med tiden glömdes han bort till en dag då antikhandlare Lars Olson dukar upp en hel mässmonter med Carl Bergsten och Axel Einar Hjorths möbler. Idag tillhör Axel Einar Hjorths möbler de dyraste man kan köpa på den svenska marknaden. Återstår att se vilket intresse sängmöblemanget tilldrar sig.

Taggar