Den stora akvarellen "Ferieläsning" är målad 1916 i Lilla Hyttnäs i Sundborn och föreställer Carl Larssons fru Karin Larsson tillsammans med parets yngste son Esbjörn. Det är eftermiddag och solen strilar ner mellan den stora kastanjens bladverk på de två, sittande läsandes i en grönmålad trädgårdssoffa. Framför dem på bordet står den gulmålade plåtbrickan uppdukad för en testund med hembakade kakor och bullar. Motivet rymmer även Karins sytillbehör som lite symboliskt ligger vid sidan av brickan. Det är söndag och vilodag, men trots det har textilkonstnärinnan sina redskap nära sig.

Det är få om någon konstnär i Sverige vars måleri närmar sig Art Nouveau likt Carl Larsson. Den böljande rytmik som skapas av grenarna och bladverkens skuggor ramar in scenen och mjukar upp varenda linje till det yttersta. Den vita väggen till vänster i bilden är väggen till Carl Larssons atljé som byggdes till den ursprungliga huskroppen 1901. På höger sida ser vi kastanjestammen som varsamt väjer för Carls familjemedlemmar och ger intrycket av att konstnären i smyg avporträtterar de två.

Året 1916 var turbulent för Carl Larsson som kämpade med att få Nationalmuseum att godta monumentalmålningen "Midvinterblot" att hänga i museets trapphus. Att Carls arbete samma år refuserades tog hårt på konstnären som sökte tröst i familj och hemmiljöerna i Sundborn. Det var inte förrän långt efter hans död som upprättelsen kom när tavlan efter många olika turer, med finansmän, japanska yuppies och ett vilset museum inblandade, under stenhård mediabevakning 1997 till slut hängdes upp på den vägg den var ämnad att hänga på från första början. Äntligen fick Carl Larsson den upprättelse han så hett åtrådde och så väl förtjänade. Så här skrev han själv i sin självbiografi;

"Midvinterblotets öde knäckte mig! Med dov vrede erkänner jag detta. Och dock var det nog det bästa där skedde, ty nu säger mig min intuition - igen! - att denna målning med alla sina svagheter, skall en gång, sedan jag är borta, hedras med en vida bättre plats".

Målningen "Ferieläsning" såldes samma år som den målades på Fritzes Konsthandel i Stockholm. År 1925 köptes den av Harald och Ellen Stålberg från Eskilstuna. Harald Stålberg var bland annat VD för Låsbolaget från år 1931.

Målningen hamnade 1967 i sonen Dr Åke Stålberg ägo vars dotter Ulla Stålberg-Olmert i sin tur ärvde den. 1984 köptes den av nuvarande ägare som lämnat den till Sotheby´s för försäljning genom auktion på Sotheby´s, 19th century European paintings den 10 december.

Målningen har varit utsälld på Liljevalchs Konsthalls minnesutställning i Stockholm - "Carl Larsson - 100 år" - 1953 och finns med i Ulwa Neergaard bok, Carl Larsson: signerat med pensel och penna, Stockholm, 1999, p. 161, no. 1659. Utropet är 400 000 - 600 000 pund.

Här är alla verk av Carl Larsson som just nu är ute till försäljning och finns listade på Barnebys!